A modern kori táskarádió-jelenség

2022.06.22. 21:10

Csendet, rendet: akár ötvenezer forintba is kerülhet a mobildiszkó

Szabályozás nincs rá, de csendháborításnak minősülhet a hordozható hangszórók használata.

Hajnal László

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Még a házfalat is kiszakítja. Felrobbantja az ablakokat – hasonló kifejezésekkel jellemzik a reklámszövegek és a különböző műszaki tesztek a hordozható hangszórókat. A vállra akasztható, vezeték nélküli eszközök és a tizenévesek hátitáskáiból üvöltő mobildiszkó jelensége bizonyára senki előtt sem ismeretlen. 

Valóban, a technika egyébként csodálatra méltó fejlődésének köszönhetően egy fesztivál hangosítására is alkalmasak ezek a hangszórók, vagy ijesztőbb nevükön: mobil hangfalak. Senkit ne tévesszen meg a méret: a kisebb termoszra hasonlító eszközök hangja több tízméteres körzetben is hallható. 

A hordozható zenelejátszók jelensége nem új hóbort. Az 1960-as években a táskarádióval botránkoztatták meg az akkori fiatalok az idősebb nemzedéket, az 1990-es években pedig a zsibvásáron kapható német kazettás magnókból üvöltöttek az éppen aktuális slágerek. 

Megkérdeztük a közterület-felügyeletet, mi az ő tapasztalatuk, milyen gyakran találkoznak Debrecen utcáin a hangszórókkal, valamint hatáskörükbe tartozik-e, hogy fellépjenek az indokolatlan és gyakran zavaró hangoskodás ellen. 

A csendháborításról szóló, jelenleg hatályos törvény szerint ugyanis aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el. 

A hivatal lapunknak eljuttatott válaszából kiderül, elsősorban nyári időszakban a Békás-tó környékén tapasztalják a jelenséget. 

Ezekben az esetekben a felügyelők szóbeli figyelmeztetést alkalmaznak a szabálysértés elkövetőjével szemben – tudatta a Naplóval Tőzsér Gyula, a Debreceni Közterület Felügyelet osztályvezetője. Hozzátette, amennyiben a felügyelők a járőrszolgálati ellenőrzésükkor csendháborítást észlelnek, a szabálysértés elkövetőjével szemben helyszíni bírságot szabhatnak ki. Hasonló választ kaptunk a Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányságtól is. A rend­őrség a csendháborítási törvényre hivatkozva közölte lapunkkal, hogy a hangoskodókra ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki, de akár feljelentést is tehetnek. Arra a kérdésünkre, várható-e valamilyen szabályozás a hordozható hangszórók használatára vonatkozóan, azt válaszolták: a rendőrség nem jogalkotó szerv. 

Hajnal László 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában