Start kedden!

2022.05.02. 14:52

Kincsvadászat indul Debrecenben, jól nézd meg a szökőkutak környékét!

Most koncertjegyet ér az éles szem.

Forrás: Napló-archív

Közösségi kincsvadászattal folytatódik május 3-án az ALL-IN Debrecen I Flamand Kulturális Napok programsorozata. A szervezők május 3-án reggel Debrecen különböző pontjain rejtenek el 5 darabot Brüsszel egyik legismertebb látványosságának, a Manneken Pis szobrocskának kicsinyített másából azért, hogy kincsvadászatra hívják a város kalandorait, tudatta közleményben a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.

A kincskeresők a debreceni szökőkutak környékén találhatják meg a mini Manneken Pis figurákat. Ha egy megvan, és a megtaláló bemutatja a Kölcsey Központ jegypénztárában, a szobrocskát belépőjegyre válthatja az esemény csúcspontjának ígérkező világhírű zeneszerző, Wim Mertens május 4-ei koncertjére!

Figyelem, összesen 5 db figura várja megtalálóit! Ha egyet már megtaláltál, akkor a másik négyet hagyd a következő kincskeresőre!

De mi is ez a szobor pontosan?

A pisilő emberke, azaz a Manneken Pis Brüsszel egyik jelképe, egy kis bronz szökőkútszobor. Előfordul, hogy a szobrot jelmezbe öltöztetik - természetesen úgy, hogy mindennapi feladatát elvégezhesse. Először 1698. május 1-jén öltöztették fel egy brüsszeli céh ünnepélye alkalmából, de ruhatára ma már több mint hétszáz különböző öltözéket tartalmaz: futballmezeket, egyenruhákat, népviseleteket, de Elvis Presley- és Mickey egér-jelmez is található a repertoárban. Sőt, Manneken Pis hivatalos öltöztetővel és szigorú időbeosztással rendelkezik. 2011 első felében, amíg Magyarország töltötte be az Európai Unió elnöki posztját, havonta más magyaros népviseletbe bújtatták. A ceremóniákon az öltöztetés befejeztével újraindítják a vizet, és előfordul, hogy a nagy nyomás miatt a vízsugár messzebbre visz, így lespricceli a közel állókat - a közönség általános derültségére.

 Mindent bele!

 Az ALL-IN Debrecen nevet viselő programsorozat a Debrecenben élő kultúrák sajátosságait, érdekes szokásait és kuriózum gasztronómiáját mutatja be a látogatóknak. Elsőként, május 2. és 31. között a flamand nemzet képviselői hozzák el kultúrájuk sava-borsát.

A rendezvények célja, hogy olyan közösségi eseményeket hozzanak létre, melyeknek üzenete az egymás iránti érdeklődés támogatása, a sokszínűség tisztelete, végeredményében pedig az egymás iránti elköteleződés, az összetartó városi közösség támogatása, és egy léptékváltás előtt álló, soknemzetiségűvé váló település szereplőinek kölcsönös megismerése.

A minifesztivál ideje alatt a flamand kultúra jut bemutatkozási lehetőséghez a városban élő, idegen anyanyelvű közösségek segítségével informális, utcabálhangulatú, kulturális, turisztikai és gasztronómiai elemekkel kiegészült eseményeken keresztül: turisztikai kitelepülések, gasztronómiai bemutatók, autentikus koncertek, kortárs színházi és mozgásművészeti előadások, továbbá pódiumbeszélgetések képezik a programkínálat gerincét. A rendezvény célja, hogy olyan közösségi eseményeket és platformokat teremtsen, amelyek üzenete az egymás iránti érdeklődés fontossága, a sokszínűség tisztelete és az összetartó-befogadó városi közösség támogatása.

Az ALL-IN Debrecen I Flamand Kulturális Napok teljes programkínálata

 

2022. május 3. Manneken Pis Challenge I Debreceni szökőkutak

2022. május 3. 18:00 Képregényes világ I MODEM Zöld Kilincs kávézó

2022. május 3-5. Verskert a flamand költészet jegyében I Déri tér

2022. május 4. 12:30 Bonbon készítő workshop I Kölcsey Központ

2022. május 4. 19:00 Wim Mertens: Solo Piano I Kölcsey Központ

2022. május 5. 20:00 KocsmaKórus I Incognito Club

2022. május 6. 12:00 „The Capital of Brussels” kiállításmegnyitó I Holland-Flamand Központ

2022. május 10. 19:00 Szőke Réka & Körei Nóra - Flandria: hosszú történelem, fényes jövő I Incognito Club

2022. május 26. 19:00 Flandriából fúj a szél - Orgonakoncert I Református Nagytemplom

 

2022. május 11-13.: Flamand filmnapok az Apolló Moziban

szerda:

18:00 A flamand oroszlán (90 perc)

20:15 Loft (118 perc)

csütörtök:

18.00 A Van Paemel Család (90 perc)

20:15 Kell egy dobos! (104 perc)

péntek:

18:00 Az Alzheimer ügy (123 perc)

20:15 Szex, mámor, rock n roll (127 perc)

A filmeket eredeti flamand nyelven, magyar felirattal vetítik.

A Flamand filmnapok vetítéseire a belépés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben

 

Kiállítások

2022. május 2-22. Luc Maes: Corpus Vocale fotókiállítás I Nagyerdei Víztorony

2022. május 2-31. Flandria az étlapon – Történeti és modern szakácskönyvek kiállítása I Belga Étterem

2022. május 6-július 16. Illias Teirlinck & Broos Stoffels: The Capital of Brussels kiállítás I Holland-Flamand Központ

 

További információk az ALL-IN Debrecen I Flamand Kulturális Napok programjairól a Kölcsey Központ weboldalán és Facebook-oldalán érhetőek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában