Izgalmas verseny

2022.04.25. 14:34

Újra ringben az elsősegélynyújtók

„Újraéleszti” a Magyar Vöröskereszt felmenőrendszerű Országos elsősegélynyújtó versenyét, mely a pandémia elmúlt két évében nem vagy korlátozott módon valósulhatott meg.

Forrás: Gyarmati Gábor-archív

A Debrecen Területi Szervezetének fordulóját április 21-én a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben tartották meg - számolt be róla a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete. Dacára a két év kiesésnek 11 csapat nevezett a versenyre. Összetett, soksérültes baleseti helyszíneken kellett az alapfokú elsősegélynyújtásnak megfelelő ellátást nyújtaniuk a csapatoknak. Megméretésre, gyakorlásra és tanulásra adott alkalmat a program, hiszen az egyes kárhelyeken a zsűri a fiatalok teljesítményét értékelve a helyes eljárásokat is ismertette. Így – Dede György mentőtiszt, zsűrielnök szavaival – „itt mindenki győzött”. 

Forrás: Gyarmati Gábor-archív

– Miért jöttünk érettségi előtt elsősegélyversenyre? Mert fontosnak tartjuk. Bármikor kerülhetünk olyan szituációkba, mint amilyenekben itt a kárhelyeken – válaszolták a debreceni elsősegélynyújtó versenyen a Sport Ladies csapat tagjai, a DSZC Irinyi János Technikum versenyzői. – Hirtelen történt minden, szokatlan volt a szimuláció, de nagyon jól esett teljesíteni. Ezen a ponton a szimulált baleset egy komoly tantermi verekedésből és annak következményeiből állt. Újraélesztést kellett alkalmazni, felismerni és ellátni epilepsziás rohamot, állkapocsficamot. A lányok: Gergely Amanda, Lakatos Emese, Csordás Adrienn, és Cziczás Nóra, a következő kárhely előtt megbeszélték tapasztalataikat. 

„Mi nem izgulhatunk!”

Összesen három kárhely és két elméleti állomás várta a csapatokat; életszerű helyzetekben kötöztek a fiatalok artériás, vénás vérzést, kezeltek áramütést szenvedett, gerincsérültet, elláttak félrenyelést, infarktusos beteget. 

Forrás: Gyarmati Gábor-archív

–  Mi nem izgulhatunk – eredményhirdetéskor Dede György a baleseti szituációban tapasztalt stresszre és annak kezelésére is kitért. Mint elmondta, próbálni kell nyugodtnak maradni, hiszen a helyszínen segítségre szoruló embernek nem tesz jót, ha azt érzi, hogy nagy a baj. Biztatta a résztvevőket, a felkészítő tanárokat, és a továbbjutó csapatokat is, hogy öregbítsék Debrecen hírnevét. 

– Volt már országos győztes, sőt nemzetközi versenyen is vettek már részt a cívisvárosból induló csapatok – jegyezte meg, majd kihirdette az eredményeket

Általános iskolai kategóriában a Debreceni Egyetem Kossuth Gimnáziumának és Gyakorló Általános Iskolájának korosztályos csapata, a Kötözött sonka nevű társaság lett az első. Középiskolai kategóriában pedig a Delta Team fedőnevű csapat, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium diákjai érte el a legmagasabb pontszámot.

Mindkét csapattal találkozunk a Magyar Vöröskereszt Megyei elsősegélynyújtó versenyén egy hónap múlva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában