Gasztronómia

2022.02.08. 15:06

Ha már fánkot eszünk, megadjuk a módját!

A klasszikustól a legújabb trendekig mindenre van kereslet.

Forrás: MW-archív / Ladányi Krisztina-archív

Ha farsang, akkor fánk. A legenda szerint a böjt előtti lakoma ékköveként került a köztudatba a laktató finomság, melyet Erdélyben pánkóként, a Felvidéken siskaként is ismernek. De a klasszikus verziótól eltérő amerikai típusú fánk kultusza is egyre nagyobb hazánkban: a filmekben a rendőrök kedvenc eledeleként feltűnő édesség mára megannyi élelmiszer­üzlet polcain megtalálható. Kérdés: vajon melyik típus számít itthon a legnépszerűbbnek, és miért vált csupán szezonális kedvenccé? A fánkokról Ladányi Krisztina cukrászt kérdeztük. 

Forrás: Ladányi Krisztina-archív

Francia kontra magyar 

 

Bár a debreceni szakember szerint a fánkok legklasszikusabb formája ugyan a szalagos verzió, mint mondta, családi cukrászdájukban nem gyakran készítik ezt a változatot. Inkább az újítások jellemzik tevékenységüket. 

 

– A francia Paris brest típusú, töltött, ovális alakú fánkok egyre népszerűbbek (ropogós fánk, cukros-mandulás linzerlappal a tetején). Elsőként Franciaországban próbáltam ki őket, és nagyon megtetszett az ízviláguk. Megtölthetőek bármivel, eperrel, vaníliával, és a linzerlap is különböző változatokra színezhető. Ezenfelül ekler-, illetve képviselőfánkokkal is dolgozunk. Csak égetett tésztás, sütőben kisüt­hető fánkjaink vannak, melyek kissé szembe mennek a hagyományos, nagymamáink által készített, olajban, zsírban kisült típusokkal – magyarázta Ladányi Krisztina. 

 

– Családon belül természetesen mi is a tradicionális szalagos mellett tesszük le a voksunkat, az üzletben azonban már nem igazán próbálkozunk ezekkel: a szalagos fánk ugyanis azon melegében fogyasztva, frissen jó, porcukorral megszórva, egy kis baracklekvárral meglocsolva. Semmiképpen sem maradhat tehát órákig egy cukrászat polcain, egyszerűen nem alkalmas rá – tette hozzá. 

Forrás: Shutterstock

Egy falat Amerika

 

A szakember szerint sokan félnek az égetett tésztától, pedig egyáltalán nem számít nehéz elkészítési metódusnak. Ahogy az amerikai típusú, belül lyukas fánkok sem, melyek az USA-ból eredeztethetőek. Ezek szintén elterjedtek hazánkban, gyakorlatilag már minden élelmiszeripari üzlet polcaira felkerültek. 

 

– Vannak, akik cukorral szórják meg az amerikai típusú fánkot, van, aki csokoládéba mártja azt. Számos megoldás létezik, viszont ez a verzió már igen messze esik a magyar, hagyományos fánkok ízvilágától. Bár léteznek gluténmentes, teljes kiőrlésű, és mindenféle egészséges módon elkészített fánkok is, a tapasztalataink szerint – mivel ez egy szezonális különlegesség – az emberek nem vágynak ilyen változtatásokra. Ha téliesedik az idő, és farsanghoz közeledünk, egy-két héten át nagy fánkfogyasztóvá válik az ország, azonban ez hamar leül. Nyáron például szinte sehol sem látható az üzletekben, mivel egy nehezebb ételről van szó. A fogyasztói pedig inkább bevállalják, hogy egy laktató, édes ételt esznek, ami nem éppen a fogyókúrák központi eleme. Az emberek ugyanis végletesek, ritkábban fogyasztanak ilyesmit, de olyankor megadják a módját – emelte ki Ladányi Krisztina, aki személyes kedvenceiről is szót ejtett. 

Magam is úgy vagyok vele, hogy a hideg időben egy-egy alkalommal megengedheti magának az ember, hogy fánkokkal lakjon jól. 

– A szalagos áll a legközelebb hozzám, de a már említett francia ropogóst is kedvelem. Ettől függetlenül havonta nem tudnám mindig ezeket enni. Talán ebből is fakad, hogy amíg a Rákóczi-túrósnak vagy a nosztalgiakrémesnek gazdag kultúrája van, a fánkoknak kevésbé alakult ki ilyen kultusza Magyarországon – összegezte. 

 

PSz 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában