Jobb félni, mint megijedni

2021.11.02. 17:30

A fiúk közül is sokan kérik a hetedikesek ingyenes oltását

HPV elleni védőoltás: Hajdú-Biharban az érintettek 70 százaléka igényelte.

Automatikusan generált description

Fotó: illusztráció / MW-archív

A tavalyi tanévben először nyílt lehetőség arra, hogy a 12. életévüket betöltött és az általános iskola 7. osztályába járó lányok mellett a fiúk is önkéntes, ingyenes védőoltásban részesüljenek HPV ellen az oktatási intézményben szervezett oltások alkalmával. A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése, több mint száz típusa van, és az ismeretek szerint ezek közül legalább 13 okozhat méh­nyakrákot. Bebizonyították, hogy a méh­nyakrákos esetek mintegy 70 százalékáért a humán papillomavírusok két típusa tehető felelőssé. Az állam által térítésmentesen biztosított vakcina a szexuális élet megkezdése előtt alkalmazva az átlagosan 44 hónapos követési idejű klinikai vizsgálat alapján kiemelkedő, 93 százalék feletti védettséget nyújt a méh­nyakrák kialakulása ellen az azt okozó HPV-típusoktól függetlenül.

Két oltás kell

Hajdú-Bihar megyében november 15-ig folyamatosan zajlik az oltások beadása, ezért a kormányhivatal egyelőre csak részadatokkal rendelkezik a beoltottak számát tekintve. Idén a megyében alig több mint 5100 hetedikes diák kezdte meg a tanévet. A jogosultak mintegy hetven százaléka (nagyjából 3500 fő) igényelte a HPV elleni védőoltást, s csaknem felük fiú. A tavalyi, 2020/2021-es tanévben mintegy 5400 hetedikes volt; akkor 4100-an éltek ezzel a lehetőséggel (körülbelül 76 százalék), közülük csaknem 1900 volt fiú. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint az idei évről pontos számadatot majd csak az oltási sorozat végén adnak, ugyanis annak ellenére, hogy a szülői beleegyező nyilatkozatot szeptember 13-ig kellett leadni, az időközben felmerült igényeket még teljesítik november 15-ig. A vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos, és ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség 6 hónap különbséggel. Fontos, hogy mind a két adag szükséges a védelemhez.

Hazánkban 2009 és 2014 között a méhnyakrák a 15–44 éves nők körében a második leggyakoribb daganattípus volt. Magyarországon 2008 és 2014 között évente átlagosan 1520 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizáltak, pedig a betegség – ha kellő időben felfedezik – gyógyítható. Ennek ellenére 2008 és 2014 között Magyarországon évente átlagosan 408 nő halt meg méhnyakrák következtében.

Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene, ezáltal a szervezet képes lesz kivédeni a fertőzést.

A HPV elleni védőoltás tehát képes megelőzni a fertőzést a vírus azon két típusa esetében, amely a méhnyakrákok mintegy 70 százalékát okozza.

Természetesen az egyéb HPV-típusok okozta daganatok ellen is véd az úgynevezett keresztimmunitásnak köszönhetően. A HPV elleni oltóanyagok a megelőzésére szolgálnak: a meglévő HPV-fertőzést, vagy a HPV-fertőzéssel összefüggő kóros állapotokat megszüntetni, meggyógyítani nem képesek.

Akár nyolc évig is véd

Jelenleg három vakcina érhető el. Egyik sem tartalmaz élő biológiai anyagot vagy vírus-DNS-t, ezért nem képesek fertőzést kiváltani. Az oltás azoknál a leghatékonyabb, akik még nem éltek nemi életet, így nem fertőződhettek meg HPV-vel; de a korábban megfertőzötteknél is alkalmazható az újrafertőződés megelőzésére. Kutatások szerint azok, akik megkapják a védőoltást, magas szintű védettséget élvezhetnek legalább nyolc éven keresztül, és nincs szükség emlékeztető oltásra. Az időben beadott vakcina és 25 éves kor felett a rendszeres méhnyakszűrés együttesen nyújtja a lehető legteljesebb védelmet a méhnyakrák ellen.

A HPV-fertőzésre nincs gyógymód, csak az általa okozott tüneteket és betegségeket lehet kezelni. Ezért kell a megelőzésre helyezni a hangsúlyt!

Ugyanazt a HPV-típust többször is el lehet kapni

Valamilyen HPV-fertőzésen az emberek 50-80 százaléka átesik élete folyamán úgy, hogy a legtöbbjük nem is tud róla. A fertőzés átvihető szexuális előjáték, valamint az aktus közben. Természetesen nagyobb kockázatot vállalnak azok, akik védekezés nélkül létesítenek szexuális kapcsolatot, és azok is, akik gyakrabban cserélgetik a partnereiket. Megjegyzendő, hogy a vírus ellen nem véd a gumi óvszer!

Az Állami Nép­egészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint a HPV-fertőzés általában tünetmentes, átmeneti jellegű, és az esetek legnagyobb részében nem okoz megbetegedést, hiszen a vírus legtöbbször 1-2 év alatt eltűnik a szervezetből. De ha valaki az erősen rákkeltő HPV-típussal (16-os, 18-as) fertőződik meg, az magas kockázatot jelent a méhnyakrák kialakulása szempontjából. Fontos tudni, hogy a vírusra a fertőződés után nem emlékszik az immunrendszer, így ugyanazt a HPV-típust többször is el lehet kapni. Akár ugyanattól a partnertől is.

A HPV-fertőzéssel kapcsolatos figyelem rendszerint a nőkre irányul annak ellenére, hogy a férfiak sem csak a fertőzés továbbadásában érintettek, hiszen esetükben is számos egészségügyi problémát okozhat a vírus – akár hónapokkal vagy évekkel a megfertőződés után. Ilyen lehet a nemi szervi szemölcs, a péniszrák vagy a középgaratrák.

Fogarasi Renáta

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában