újabb jövevények

2021.10.05. 13:06

Görög teknősök keltek ki a Debreceni Állatkert Pálmaházában

Az elmúlt hetekben összesen hat egészséges görög teknős kelt ki.

Fotó: Debreceni Állatkert

A Pálmaház kulisszái mögött nevelkedő apróságokkal kapcsolatban érdekesség, hogy hárman az intézmény keltetőjében, hárman pedig természetes úton, az állatok kifutójában látták meg a napvilágot – ez utóbbiak kikelése az alacsonyabb hőmérséklet miatt tovább tartott. Felnőtt társaikkal még pár hétig biztosan találkozhat a nagyközönség az állatkert és a vidámpark közti mediterrán átjáróban, mielőtt visszahúzódnak téli pihenőhelyükre – olvasható az állatkert közleményében.

Fotó: Debreceni Állatkert

A Földközi-tenger térségének keleti részén őshonos görög teknős (Testudo hermanni) ligeterdőkben, tengerparti síkságokon és sziklás domboldalakon egyaránt megtalálható. Nappal aktív; reggelente kiadós napfürdőt vesz, majd idejének nagy részét táplálkozással tölti. Főként zöld növényi részeket fogyaszt – vízszükségletét jórészt azokból fedezi –, de a rovarokat és a csigákat sem veti meg. Télire beássa magát a földbe, és erősen visszafogott anyagcserével, 2 és 5 °C közötti hőmérsékleten vészeli át a hidegebb hónapokat. Igen kedvelt hobbiállat, ennek következtében azonban sajnos az illegális állatkereskedők körében is népszerű; vad állományának csökkenéséhez az élőhelyvesztés mellett a befogások is nagyban hozzájárultak. Jelenleg mérsékelten fenyegetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) nemzetközi kereskedelemmel szemben védettséget nyújtó II. mellékletébe is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában