A szakértő válaszol

2021.10.28. 17:30

Kettős fenyegetéssel állunk szemben, már az influenza is terjed

Idén a szokásosnál is nagyobb a tétje a fertőzés elleni oltások beadásának.

20210804 Somogyjad Fotó: Kovács Tibor KT Somogyi Hírlap SH A somogyi időseknek is elkezdték beadni a koronavírus elleni harmadik védőoltást. A Somogyjádi Alapszolgáltatási Központ és Együtt Könnyebb Időskorúak Otthonában harmadik oltásként tízen Janssen-, tizenketten Pfizer-vakcinát kaptak Képen: Dr. Loján Mihály háziorvos

Fotó: illusztráció / MW-archív

A megfázás jelei egyaránt jelezhetik az influenza és a koronavírus jelenlétét, emiatt érdemes már enyhe tünetekkel is szakemberhez fordulnunk – tudatta a Naplóval dr. Farkas Károly debreceni háziorvos. Rendelőjébe október közepén érkeztek meg az influenza elleni vakcinák, s az oltakozást kimondottan javasolja, mivel az óvodákban és az iskolákban is egyre gyakoribb a megbetegedés. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a maszk jelentősen korlátozza a vírusok terjedését, ezért viselését tünetmentesen is javasolja a közintézményekben és a tömegközlekedéssel utazóknak. (A beszélgetés óta a kormány új járványügyi intézkedéseket jelentett be, ezek egyik ilyen szerint ismét kötelező lesz a maszk viselése a közlekedési eszközön – a szerk.) Idén a szokásosnál hamarabb jelent meg az influenza, ám a járvány tetőzése januárra várható, nem késő tehát felvenni az influenza előtti védőoltást a következő hetekben. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn bejelentette: a kormányzat idén is ingyenesen elérhetővé teszi az influenza elleni védőoltást.

Az MTI közlése szerint Rusvai Miklós virológus figyelmeztetett: egyre gyakoribbak a náthás tünetek, és pusztán azok alapján nehéz megkülönböztetni, hogy a tucatnyi náthavírus valamelyike, vagy allergia, koronavírus vagy influenza okozza.

Dr. Farkas Károly

Sokan a koronavírus elleni harmadik oltás miatt, többen az influenza megelőzése végett érkeznek az utóbbi időben dr. Farkas Károly rendelőjébe. A szakember szerint gyakoriak azok az esetek, amikor a Covid elleni vakcina mellett az influenza ellen védelmet nyújtó oltást is szeretnék felvenni a körzetébe tartozó betegek.

Főként oltatlanokra veszélyes

A Napló kérdésére az orvos többek között azt is hangsúlyozta, hogy gyógyulás után két-három hétre van szükség, ha oltakozni szeretnénk, azt viszont nem tartja szerencsésnek, ha a megfázásos tüneteket félvállról veszik a betegek.

„Bármelyik fertőzésről legyen szó, az embereknek nagy felelősségük van abban, hogy a közösségbe milyen egészségügyi állapotban kerülnek be vagy vissza”

– mutatott rá. Megjegyezte azt is, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma elsősorban az oltatlanokra jelent veszélyt, de mivel az influenzajárvány az előző esztendőben elmaradt, a védekezésről most az eddigieknél is fontosabb gondoskodni. – A közintézményekben, a tömegközlekedési eszközökön és bevásárlóhelyeken viseljünk maszkot – hangsúlyozta érdeklődésünkre a szakember.

Rusvai Miklós virológus nemrég arra figyelmeztetett, hogy az influenza és a koronavírus együttes jelentkezése mindig súlyosabb. – Az előző szezonban elmaradt az influenzajárvány, tíznél is kevesebb hivatalosan megerősített eset volt, ugyanakkor a fertőzés terjedését a maszkviselés is erőteljesen korlátozta – emlékeztetett. Az ismert szaktekintély beszélt arról is, hogy a delta-variáns felfedezése óta is találtak sok újabb mutációt, azonban ezek között nincs olyan, amely aggodalomra adna okot a terjedőképessége miatt, vagy azért, mert nem véd ellene a vakcina.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint október 11. és 17. között az országban tízezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte hétfőn honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A tájékoztatás szerint a betegek 24 százaléka 14 év alatti, 31,2 százalékuk 15 és 34 év közötti, 32,7 százalékuk 35 és 59 év közötti, míg 12,1 százalékuk a 60 éven felettiek korcsoportjából került ki.

Egymás után elkapható

A 40. és a 41. héten elvégzett laboratóriumi vizsgálatok influenzavírust nem igazoltak – közölték. Az előző héten mért influenzaaktivitás az MTI által közzétett diagram szerint Hajdú-Bihar megyében közepes, a legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyében jelentkeztek hasonló tünetekkel a háziorvosuknál.

A szakemberek szerint egyidejűleg biztosan nem lehet senki influenzás és covidos, egymás után azonban igen, így mindkét betegség súlyosabb lehet. Probléma az is, hogy az influenza- és a koronavírus-fertőzéseknek a kezdeti szakaszban nagyon hasonlóak a tüneteik, miközben a két betegség nagyon eltérő terápiát kíván. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal háziorvosoknak szánt körlevele szerint az influenza és a Covid–19 elleni védőoltás bármilyen időköz tartásával vagy időköz tartása nélkül is beadható, ez utóbbi esetben különböző végtagokba adandók a vakcinák.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában