kérjünk segítséget

2021.10.04. 13:15

A körömrágásra és a körömbenövésre is van megoldás

Az biztos, hogy nem éri meg várni, ha felüti fejét a probléma.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A körmeink egészsége nem csak esztétikai jelentőségű, egy rossz szokás vagy elhalogatott segítségkérés akár súlyos problémákat okozhat. Minderről Váradi Gréta kéz- és lábápoló specialistát kérdezte a Napló.

Az egyik sokakat érintő probléma a körömrágás. A kényszeres cselekvésnek főként a stressz az oka. A szakember elmondása szerint már kisgyermekkorban kialakulhat, az otthoni körülmények, az óvodai vagy az iskolai környezetben előforduló problémák is elő­idézhetik.

Fotó: Váradi Gréta-archív

– A gyerekek próbálják levezetni a feszültséget. A felnőtteknek oda kell figyelni, mert ebben az életkorban még lágy a körömszerkezet, és a későbbiekben előfordulhatnak maradandó deformitások a körömlemezen, esetleg a bőr is megvastagodhat miatta – mondta. Felnőtteknél is gyakori, sokan nem képesek felhagyni rossz szokásukkal. Sokszor már észrevétlenül is belefeledkeznek, így pedig baktériumforrás lehet, hiszen a kezek tisztaságára sem tudnak figyelni minden pillanatban. Így egyhamar kialakulhat gombásodás, fertőzés. Megoldásként a körömépítést említette géllakkal vagy protézissel, de mint mondta, a rágást megelőző gyógyszertári, keserű ízű lakkot is érdemes kipróbálni. Utóbbi használatával kapcsolatban szakértő tanácsát javasolta használat előtt.

Nem mindent kezelhet

Szintén sokakat érint a körömbenövés problémája, ez is minden korosztályban előfordul. A leggyakoribb panaszok közé sorolható probléma legtöbbször a nagylábujjakat érinti. Okozhatja rossz lábbeli, erős terhelés, a körömágy formája, rossz körömvágási technika, a köröm erőssége és hajlítottsága, bőrérzékenység, csontok deformitása, de akár genetika is. Gyulladással, gennyesedéssel, köröm­elválással és gombásodással járhat. Váradi Gréta azt mondta, egyebek mellett az aláfordult rész eltávolításával és fertőtlenítésével kezelik a problémát, illetve otthoni szaktanácsadással látják el a vendéget.

Tapasztalata szerint sokan már csak akkor kérnek segítséget, amikor előrehaladott az állapotuk, de ha már vadhúsképződmény alakult ki, vagy esetleg gyulladt állapot áll fent, akkor már orvosi szemrevételre van szükség. Könnyíthetünk a problémán a megfelelő lábbeli és zokni kiválasztásával, tehermentesítőkkel, és mindenképpen meg kell találnunk a probléma forrását.

BBI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában