Kertészkedés és termesztés

2021.09.08. 12:38

Mediterrán növények a nyíradonyi kertben

Billenné Maxim Andrea és férje szenvedélye a kertészkedés, több mint százféle növény nő kertjükben.

Már gyerekkorától kezdve látta szüleitől a növények szeretetét, így nem volt kérdés, ha férjhez megy, neki is lesz kertje. Előbb ribizlitermesztésbe fogtak, eladásra termeltek, de aztán feladták ezt az elképzelésüket, viszont saját maguknak továbbra is termelték a zöldségeket, gyümölcsöket. Majdnem 20 éve kertészkednek legalább kétezer négyzetméteren. Kertjükben olyan különlegességek is tenyésznek, mint a citrom vagy a kivi.

– Sosem gondoltam volna, hogy egyszer majd mediterrán növényeket is fogunk gondozni a kiskertünkben. Az éghajlat változása ma már ezt is lehetővé teszi – mutatja citromfájukat Andi, s felvilágosít, hogy egyetlen citrom beéréséhez két esztendő kell. Ők már szüreteltek citromot fájukról, meglehetősen sokat kellett rá várni, de nagyon zamatos volt a citrusféle. Idén a kivivel is próbálkoznak, remélik sikerrel járnak. – Férjem nagy kedvence a kaktusz, amelyből egész gyűjteményünk van már. Bármerre jár, mindenhonnan hoz haza, s egyre csak gyarapodik az állomány.

„Azért szeretünk kertészkedni, mert hasznos kikapcsolódás, s jó látni, amikor felnő a növény, s virágot vagy termést hoz.”

Nem kell boltba járni zöldségért, s tudjuk, hogy mi termeltük és egészséges. Kimegyünk a kertbe, leszakítjuk, s már ott van az asztalunkon reggelire – mesél a hobbija hasznos oldaláról Andrea.

Billenék kertjében nő krumpli, hagyma, saláta, retek, cukkini, káposzta, karalábé, uborka, paradicsom, csemege kukorica, sütőtök, málna, eper, cékla, ribizli, brokkoli, karfiol, karalábé, dinnye. Küzdenek is a hívatlan vendégekkel: krumplibogárral, poloskával. – A bogár ellen még csak-csak tudunk védekezni, de a poloska ellen egyelőre nem találtuk még a hatékony megoldást. A lédúsabb terméseket nagyon szeretik. Csemege kukoricába is nagy kárt tesz, de a paradicsom termését is megszívogatja úgy, hogy utána már nincs is gusztusunk megenni – mondja Andi. A megtermelt növényeket frissen fogyasztják, illetve feldolgozzák, tartósítják, fagyasztják. Így nem kell megvenni a savanyúságot, vagy a dzsemet, és a befőttet sem.

Eszes találmányok

Vannak a Billen család kertjében olyan praktikus megoldások, melyekből bárki meríthet ötleteket. Például a magasított ágyások nem csak azért jók, mert a fájós derekúak is könnyen gyomlálhatják, hanem azért is, mert a komposztálóból kikerült földdel vannak feltöltve. István asztalos szakmával rendelkező ügyes kezét dicsérik ezek az ágyások, ahogyan az udvar közepén lévő kút is, amelybe az ereszről lefolyó csapadékvíz gyűlik, s időnként még locsolásra is telik belőle. A terasz is szép téli kertté vált beüvegezés után, ahol a hidegre érzékeny növények telelnek át. Itt láttunk egyszer egy olyan ötletet, hogy a mennyezeti gerendákhoz kötöztek madzagokat, s erre futtatták fel a paradicsomot, mely olyan jól érezte magát, hogy már január végén termést hozott.

Mindig lenyűgöznek azok az emberek, akiknek a vetési kalendáriumuk a fejükben van, s anélkül hogy bármiféle újságot vagy kertész kézikönyvet követnének, tudják mi a rendje és ideje a vetésnek, a különböző virághagymák felszedésének. Andi és férje fejében is ott van minden információ, s egymást segítve nevelgetik növényeiket. Udvarukat kardvirág, kalapos rózsa, sóvirág, rózsafa, őszi rózsa, kaktuszok, tulipán, leander és sok más virág ékesíti, melyek végül szeretteik sírjára kerülnek.

Molnár Csilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában