receptekkel

2021.07.28. 15:57

Tombol a kánikula, de attól még ehetünk igazán jókat

Egy debreceni étteremtulajdonos hőségűző tippjei.

Padlizsánkrém: hűsítő és nagyon finom | Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Lehetnek akármilyen csábítóak, a nyári hőségben bizony visszaüthet a zsíros, nehéz ételek fogyasztása, érdemes tehát a lazább, könnyedebb élelmiszerek felé fordulni, ha a hőmérő tartósan 30 Celsius-fok fölötti értékre áll be. Ilyen ételekre nemrég egy kreatív séf is adott tippeket olvasóinknak, de az szaktudás nélkül, pusztán a tapasztalatokra építve is belátható, hogy kánikulában a zöldségeket, gyümölcsöket bőven tartalmazó fogásoknál nincs ideálisabb.

Éppen ezért kerestük meg Giczei Leventét, a belvárosi Salad Boxot üzemeltető MadSalads Kft. tulajdonosát, ügyvezetőjét, akit arra kértünk,

adjon olyan menütippeket a napi három főétkezéshez, melyek nem terhelik meg annyira a szervezetet, de azért laktatnak valamennyire, és hatásosan kibekkelhető velük a nagy hőség. És persze amiket otthon is könnyedén össze lehet dobni.

Padlizsán és bruschetta reggelire

– Erdélyből származom, ott elég gyakori, hogy a padlizsánt megsütik, és kikeverik krémnek. Nem tudom, itt mennyire van hagyománya, én inkább éttermekben találkoztam vele. Egy meleg reggelen jó a hűtőből elővenni a hideg krémet, rákenni esetleg egy pirítósra, és 2-3 kocka sajttal, meg egy paradicsommal megenni. Laktat is, egészséges is, nem telít, és nagyon finom, ha jól van elkészítve – mutatott rá Giczei Levente. Fontos szempont, ha ezt választjuk, hogy a padlizsánokat érdemes még a közelgő hőhullám előtt megsütni, hogy ne fűtsük tovább az amúgy is meleg házat, lakást.

Padlizsánkrém: hűsítő és nagyon finom | Fotó: Shutterstock

Az ügyvezető szerint az inkább előételként bevetett pirítós, a bruschetta is jó ötlet lehet. Az olívás-fokhagymás kenyér feltéteit aztán ízlés szerint variálhatjuk, tehetünk rá húst, paradicsomot és más zöldségeket is. A cégtulajdonos családi tapasztalatokból kiindulva azt is elárulta, reggelire akár egy méretes lila paradicsom (a piacról, termelőktől beszerzett, nem a bolti) is működhet némi feta sajttal, esetleg egy karéj pirítóssal.

Meleg levest ebédelni? Miért ne?

Elsőre furcsának tűnhet, de adott esetben egy forró leves is lehűtheti az embert, mivel megizzaszt, és fogyasztása befolyásolja a hőérzetet. Ezt a megoldást Levente is szívesen alkalmazza, érdeklődésünkre hideg és meleg levesekre is mondott néhány ötletet. Könnyed, savanykás étel például a habarással elkészített salátaleves – melybe darabolva kerül a salátalevél, ez hidegen és melegen is fogyasztható –, de a sóskaleves, a tárkonyos leves és a zöldbableves is jó szezonális választás lehet a nagy hőségben. – Vagy egy könnyű zöldségleves, amihez nem kell sok minden: két répa, egy petrezselyem, egy fél burgonya, ételízesítő kockával megfőzve eszméletlen jó, személyes tapasztalatból melegben is ajánlom – osztotta meg, majd a leves mellé egy egyszerűen elkészíthető, igen laktató fogást javasolt.

– Egy finom tonhalas salátát el tudok képzelni, amit az ember otthon összedob. Kicsit savanykás, hideg, laktat és nem puffaszt. A salátát teljes kiőrlésű tortillalapba is csavarhatjuk, jó mártogatós szósszal kiváló – mondta az ügyvezető. A salátát előre összekeverve akár egy négytagú család is rövid időn belül jóllakhat vele, mivel a tortilla mikrózása is megvan pár perc alatt.

Gyümölcsvacsora

Egy forró nap végén adja magát néhány szelet jéghideg dinnye, ezt emelte ki Levente is, hozzátéve: a gyümölcsnek magas a víztartalma, édes, finom, és eteti magát. – Édesapám falujában volt egy ember, aki azt mondta, hogy ő bármennyi dinnyét meg tud enni, ha derékig vízben áll – fűzte hozzá viccesen, és az azért ebből a megjegyzésből is látszik, hogy a dinnyét inkább az válassza vacsorának, akinek azért nem nagyon kell megszakítania az éjszakai alvást a mosdóba szaladgálással. Szerinte a meggy vagy az alma is jó tipp az esti étkezésre, de akár egy gyümölcstálat is össze lehet dobni: pár cikk narancs, egy kis meggy, pár kocka dinnye, de aki szereti, sárgadinnyét is tehet bele, szintén a hűtőből.

RA

Receptek

Salátaleves

Kevés olajban/zsírban megpirítunk pár cikk fokhagymát, majd hozzáadjuk a megmosott, feldarabolt salátaleveleket. Felöntjük vízzel, adunk hozzá sót ízlés szerint, és hagyjuk főni. Mikor a saláta megfőtt, egy kanál lisztből, egy tojás sárgájából és tejből habarást kavarunk (fontos, hogy a habarást simára keverjük), a levest levesszük a tűzről, és beleöntjük. Összekeverjük, és visszatesszük a tűzre, teszünk bele egy kávéskanálnyi cukrot, és felfőzzük újra. Tálaláskor ecettel ízesítjük.

Sóskaleves

A megmosott sóskaleveleket sós vízben egy marék rizzsel megfőzzük, mikor megfőtt, hozzáadjuk az előző receptben említett habarást és egy kávéskanál cukrot, majd felforraljuk. Tálaláskor ecettel ízesítjük.

Tárkonyos leves

Friss vagy füstölt csontos húst főzünk két répával, egy petrezselyemmel és egy marék rizzsel sós vízben. Mikor megfőtt a leves, hozzáadjuk a zöld tárkonyleveleket, egy kávéskanál cukrot és ugyanazzal a habarással sűrítjük. Tálaláskor ecettel ízesítjük.

Zöldbableves

Apróra vágott hagymát pici olajban/zsírban megpirítunk, paprikával színezzük. Az üveges hagymára ráöntjük a megmosott, feltördelt zöldpaszulyt, és sós vízben főzzük, míg az puha lesz. A végén egy vastag habarással besűrítjük, adunk hozzá egy kávéskanál cukrot, és felforraljuk. Tálaláskor ecettel ízesítjük.

Padlizsánkrém

A padlizsánt nyílt tűzön szenesre sütjük, majd megpucoljuk, és összetörjük a belsejét. Az előkészített padlizsánt apróra vágott hagymával összekeverjük, ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük, mehet bele egy cikk tört fokhagyma is, majd bolti vagy házilag kikevert majonézzel, ízlés szerint krémesre kavarjuk. Miután kihűlt, friss puha kenyérrel vagy pirítóssal, házi paradicsommal kedvünk szerint fogyasztjuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában