Jó hír az allergiásoknak

2021.07.12. 14:49

Így irtunk mi: megéri versenyt csinálni a parlagfű pusztításából

Elenyésző mennyiségben van csak jelen a megyében a fokozottan allergén növény.

20190704, Tanakajd, Parlagfűszezon: a bírság akár ötmillió forint lehet Vas Népe/Unger Tamás képen: Dr. Nagy László növényvédelmi szakmérnök

Fotó: illusztráció / MW-archív

Az egész országot sújtó szárazságra semmiképp sem hivatkozhatunk pozitívumként, ám ha mégis örömöt keresnénk az ürömben, akkor jó hír az allergiában szenvedőknek, hogy a hamarosan a szezonjába lépő parlagfű növekedésének sem kedvezett az aszály. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Né­bih) legfrissebb adatai szerint megyénkben már a virágzás kezdetén álló növény irtására szigorú szabályok vonatkoznak, amelyek részleteiről a Napló a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalt, betartásáról pedig több település polgármesterét kérdezte meg.

– 2019-től szigorodott a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatos szabályozás: megszűnt a július 1-jei „türelmi határidő”, így immár a földterületek tulajdonosainak egész évben folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását. Ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenn is kell tartani – hívta fel a figyelmet válaszában a hivatal. Arra is rávilágítottak, hogy a védekezési kötelezettség betartását a vegetációs időszak befejezéséig külterületen a kormányhivatal, míg belterületen a helyi önkormányzatok jegyzői ellen­őrzik. – Amennyiben bárki parlagfűvel szennyezett területet lát, javasoljuk, hogy minél hamarabb tegyen erről bejelentést a hatósághoz. Erre lehetőség van személyesen, telefonon, de előzetes regisztrációt követően az interneten keresztül is a parlagfű-bejelentő rendszerben, ahonnan a bejelentések automatikusan az ellenőrzésre jogosult hatóságokhoz jutnak – tájékoztattak.

Érdemes betartani a szabályokat, ugyanis azokkal szemben, akik a jogszabály által előírt védekezési kötelezettségüknek nem tesznek eleget, a kormányhivatal hatósági eljárást indít. Ennek részeként a növényvédelmi hatóság bírságot szab ki, melynek összege – a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel borítottságának a mértékétől függően – 15 ezer forinttól egészen 5 millió forintig terjedhet. Továbbá a bírságon túlmenően a mulasztónak a közérdekű védekezéskor felmerülő költséget, valamint a hatósági eljárásban felmerült költséget is meg kell fizetnie.

Bár az aktuális országos parlagfűhelyzetképet bárki megtekintheti a Nébih oldalán, kíváncsiak voltunk, hogy a gyakorlatban milyen a helyzet a hajdú-bihari településeken, így több polgármestert is megkerestünk. Elsőként Csökmő felé vettük az irányt, ahol pár évvel korábban még „játszva” gyűjtötték a sok galibát okozó növényt a lakosok. Nem véletlen a megfogalmazás, ugyanis éveken át mintegy versenyként díjazták a legtöbb parlagfüvet kiirtó és begyűjtő polgárokat. Úgy tűnik, mára nem maradt mit eltüntetni, ugyanis bár a program abbamaradt, a lakosok és a gazdák továbbra is odafigyelnek a szabályok betartására, így nem jellemző a belterületen a növény jelenléte. – Volt pár bejelentés a lakosság részéről, de büntetésre nem volt szükség, mert a felszólításra mindig gondoskodnak az érintett terület karbantartásáról az érintettek – mondta Nagy Tibor polgármester.

Filemon Mihály, Nyírmártonfalva polgármestere | Fotó: Kovács Péter

Hasonló helyzetről számolnak be Folyáson is. – Nincs problémánk a parlagfűvel, a közterületeket megfelelően karban tudjuk tartani, így nem is igazán találkozunk vele – számolt be Magyar Sándor, a falu első embere. – Senkit nem kellett büntetnünk, rendkívül jogkövető magatartást mutatnak a gazdák, alig van parlagfű-fertőzöttség a térségben – csatlakozott az előbbi tapasztalatokhoz Filemon Mihály nyírmártonfalvi polgármester is. Kabán már akad valamennyi az allergén növényből, az önkormányzatnak pedig sok lakost kellett felszólítania annak kiirtására, ám a bírság ott sem jellemző, ugyanis a figyelmeztetés nyomán az érintettek gondoskodnak a parlagfű eltávolításáról. – Tavaly egyetlen bírságot kellett kiszabnunk, idén eddig még annyit sem, noha folyamatosan ellenőrizzük a települést – tudatta velünk Szegi Emma polgármester.

Hogyan ismerhetjük fel?

Ahhoz, hogy gondoskodni tudjunk annak eltávolításáról, nem árt, ha fel is tudjuk ismerni a parlagfüvet. A Né­bih erre is ad útmutatót honlapján. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, 20–200 centiméter közötti magasságot elérő növény jellemzői az orsószerű gyökérzet, a felálló szár, a dús és terebélyes megjelenés. Szára szőrös, és ismertető jegye, hogy ha keresztben elvágjuk, négyzet alakú. Levelei szárnyaltan szeldeltek, fonákuk és a levélnyél pedig pelyhesen szőrös. Ha a parlagfű szárát a talajfelszín magasságában elvágjuk, akkor elpusztul a növény, azonban fontos tudni, hogy a talajhoz közeli, csupán pár centiméterrel feljebb lévő szárrészen már 2-3 elágazása is lehet, így a kaszálás után általában újrahajt.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában