Igazi kikapcsolódás

2021.05.08. 16:04

Pontyot várt, de harcsát akasztott a hajdúsámsoni sporthorgász

Egy horgász életében egy év peca nélkül elképzelhetetlen – vallja Orosz Zsolt.

Forrás: Orosz Zsolt-archív

A Hajdúsámsonban élő Orosz Zsolt több mint 20 éve horgászik, húszas évei elején kezdte űzni ezt a sportot. Sporthorgásznak mondja magát, tehát a halakat kifogás után mindig visszaengedi a vízbe. – A baráti körömből többen űzik ezt a sportot, és nekem is megtetszett. Eleinte úszós technikával fogtam a halakat, majd fokozatosan áttértem a bojlizásra. Azért esett erre a választásom, mert ezzel a módszerrel szinte minden méretű hal megfogható. Pontyra és amurra horgászom – kezdte a beszélgetést Zsolt, aki eddig csak tavakon próbálkozott a halfogással, folyóvízben még nem. Hetedik éve a baráti társaságával horgászversenyeket is rendeznek, ahol a két nap alatt kifogott összes hal mennyiségét díjazzák. Ezeken az alkalmakon dobogós helyet sikerült megszereznie egy kedves barátjával csapatban.

Kitartás és türelem

– Minden horgásztónak megvan a maga szépsége, mindegyik érdekes valami miatt, és egyben nagy kihívást is jelentenek. Ahol számomra biztos a halfogás, szép a környezet, az a Pródi-halastavak – folytatja a horgász. Elmondja, hogy nagyon szeret elvonulni, főleg egy húzósabb munkahét után nagyon jólesik kikapcsolódnia, csak a halakra koncentrálnia. – A tavalyi évben a háziversenyünkön történt, hogy pontyhorgászat közben éjfél után néhány perccel egy 21 kilogrammos harcsa vette fel a csalit. Körülbelül félórás fárasztás után sikerült partra húznom.

„Nagy volt az örömöm, hiszen ezzel a technikával ilyen nagy ragadozó hal fogására nem számítottam”

– meséli egy emlékezetes pillanatát. Barátaival, kollégáival jár horgászni, a párja is sokszor elkíséri, akár a többnapos pecázásokra is.

A vírushelyzetben – a szabályok teljes mértékű betartása mellett – is eljár pecázni. – Minden tó az előírt szabályok szerint működik, és minden előírást betartunk a csapattal. Egy horgász életében egy év peca nélkül elképzelhetetlen – mondja mosolyogva.

Zsolt azt is elárulta, hogy a bojlis horgászathoz elengedhetetlen egy minőségi pecabot és orsó, megfelelő damillal. Szerinte a jól megválasztott csalin és szereléken áll vagy bukik az egész. Rengetegféle és -fajta etetőanyag létezik, sokat kell kísérletezni egy-egy tavon, hogy éppen mire van kedve a halaknak. Elmondása szerint kitartónak kell lenni, és türelmesnek, hiszen a halak kapókedvét sok minden befolyásolja.

A horgászat mellett szabad­idejében rendszeresen nyomon követi az egyik ilyen tematikájú csatorna műsorait, abból is nagyon sokat tanul – technikák, etetőanyagok, horgásztavak.

Dandé Melinda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában