Sokszor nem találják a fészkeiket

2021.05.30. 15:28

Kezdenek visszatérni a fecskék az országba

Az utóbbi években a magyarországi fecskeállomány drasztikusan lecsökkent, ennek számos oka van.

Fecskék az polgármesteri hivatal ablakaiban. 20190619 Ágfalva Fotó: Magasi Dániel MD Kisalföld

Forrás: MW-archív

Fotó: Magasi Dániel

Egyre inkább melegszik az idő, lassacskán átbaktatunk a nyárba, biztos jele ennek az is, hogy visszatértek hazánkba a fecskék. – Magyarországon három fecskefaj honos: a füsti-, a molnár-, valamint a partifecske. Ezek közül a legutóbbi nem urbánus madár, a homokbányák falán találkozhatunk velük leggyakrabban – tájékoztatta lapunkat Váradi Zoltán, a debreceni Természettár vezetője. Hozzátette, van egy „hamis” fecskénk is, a sarlósfecske, amely csak neve alapján csatolható az előző három madárhoz, és leginkább a városok panelrengetegeiben él, az épületek réseiben bújik meg, a denevérekkel együtt.

Segíthetünk nekik

A Természettár vezetője beszélgetésünkkor kiemelte, sajnos az utóbbi években a magyarországi fecskeállomány számottevően csökkent. – Ennek több oka is van, amelyek egyike, hogy volt pár olyan év, amikor augusztusban – a madaraknak a vonulása előtt – hirtelen hihetetlen nagy hidegek jöttek, és a zord időjárás nem kedvezett nekik – mondta.

Hozzátette továbbá, nem könnyíti meg a fecskék dolgát az sem, hogy az országba visszatérvén sokszor nem találják az előző években felépített fészkeiket, pedig újra elfoglalnák azokat.

Régen szinte ékességei voltak a parasztházaknak a fecskefészkek, ma már azonban sokakat zavar a jelenlétük, valamint az is, hogy madár­ürülék kerül a gangra vagy a házfalra. – Különböző, természetvédelemmel is foglalkozó áruházakban már lehet vásárolni kerámia fecskefészket, de akár magunk is elkészíthetjük őket, gipszből. Ha ezeket kihelyezzük, mentesítjük a fecskeszülőket a fészeképítés terhe alól – fogalmazott Váradi Zoltán.

Mint említette, a fél csésze formájú, falra rögzített fészket a fecskepár sárgalacsinokból építi, és megesik, hogy akár 2500-szor is fordul, mire elkészül az „alkotás”. – A fecskefészket már csak azért is tilos leverni, mert hazánkban ezek a madarak védelem alatt állnak, így minden származékuk védett – nyomatékosította Váradi Zoltán. Bezárólag hangsúlyozta, már kaphatók úgynevezett „fecskepelenkák” is.

Ez nem más, mint a fészek alá rögzíthető, vízszintes falemez, amelyre ráhullik a madarak ürüléke, így az nem keni össze a teraszt vagy a ház falát.

Szükségünk van a fecskékre, ugyanis hatalmas mennyiségben fogyasztják a repülő rovarokat – szúnyogokat, legyeket –, és a denevérek mellett ők a legjobb természetes szúnyogirtóink.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában