Valentin-nap kemikáliák nélkül

2021.02.10. 19:16

Vegyszermentes virágokból készít csodás csokrokat a debreceni virágkötő

Biokerti technikákkal nevelt virágaiból készít szebbnél szebb csokrokat Magyar Adrienn.

Fotó: Magyar Adrienn-archív

– Fontosnak tartom, hogy megmaradjon a kertemben a biodiverzitás, az élet. Ezért csak természetes növényvédelmet használok, más módszert nem is tudok elképzelni, ha a virágaim gondozásáról van szó – osztotta meg a Hajdú-bihari Naplóval Magyar Adrienn, akit a vegyszermentes virágcsokrok előnyeiről kérdeztünk.

Ahogy azt Magyar Adrienntől megtudhattuk, a nagyüzemi virágtermesztők azért kénytelenek vegyszereket használni, mert az óriási melegházakban nagyobb esély van a növényeket érintő betegségek elterjedésére – csak úgy, mint a zöldségek, gyümölcsök esetében –, és a termesztők óvni szeretnék a befektetésüket. – Hacsak nem esszük meg a virágokat, nekünk nem ártanak ezek a szerek. Leginkább a környezetünkre és a farmokon dolgozók egészségére vannak káros hatással – részletezte.

Arra is kitért, nyugaton már terjed az úgynevezett „Slow Flowers” (azaz lassú virágok) mozgalom, ami a helyben, szabad földön, emberi léptékben termesztett virágokat részesíti előnyben. – Mivel én rengeteg fajta virágot nevelek, de mindenből csak kis tételt, ezért nem bánom, ha a vegyszerek híján valami a természet áldozata lesz, hiszen nem okoz milliós veszteségeket – tette hozzá a debreceni virágkötő, aki nemcsak vásárlóit, de családját is gyönyörű csokrokkal látja el.

Ideális meglepetés

– Közeleg a Valentin-nap, és ilyenkor egyértelműen a vörös rózsa a legnépszerűbb. Az egész világon óriási igény van rá, ugyanarra a napra koncentrálódva. Ezért van, hogy az Ecuadorból érkező rózsa ára ilyenkor az egekbe szökik – részletezte a virágtermesztő.

Hozzátette, a szerelmes férfiaknak azt ajánlja, ehelyett a népszerű opció helyett inkább egy csokor tavaszi virággal ajándékozzák meg kedvesüket. Tulipánt, jácintot vagy boglárkát is választhatnak, hiszen nem feltétlenül kell ragaszkodni a vörös színhez, a többi is épp olyan romantikus. – Ezenkívül azt tanácsolom, rendeljék meg előre a csokrot és bízzák a virágkötőre, hogy alkosson valami szépet. És mivel hazánkban nem terem semmilyen virág februárban, aki helyben termesztett virágot szeretne, az lepje meg kedvesét egy tavasztól őszig tartó, a természet rendje szerinti szezonális virágcsokor-előfizetéssel – tette hozzá bezárólag.

Berecz Dorina

Borítókép: Magyar Adrienn kizárólag vegyszermentes technikákkal ápolja virágait

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában