Riport

2021.02.11. 17:30

Megosztja a debreceni fiatalokat a házasság kérdése

Egyre későbbi életkorra tolódik, de a többség szerint a mai napig érték a házasság.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Vitatható kérdés, hogy a házasság intézménye mennyire elavult a mai világban. Egyesek szerint ez a párkapcsolatok kiteljesedésének egyedüli módja, míg mások szerint csak egy „darab papír”, ami nem ad semmilyen többletet egy jól működő kapcsolathoz. Az azonban nem kérdés, hanem tény, hogy a házasulandók átlagéletkora későbbre tolódott a pár évtizeddel ezelőtti adatokhoz képest. A házasság hetén a Napló a debreceni főtéren sétáló fiatalokat kérdezte a témáról csütörtök délelőtt.

– Szerintem egyre kevésbé népszerű ma a házasság. Sokan inkább a karrierükre koncentrálnak, és emiatt háttérbe szorul a családalapítás. Nekem még nincs határozott véleményem a témáról, majd a partneremtől függően is alakul, hogy belevágunk-e – mondta Erdei Virág.

Papp Vivien | Fotó: Matey István

– Én azt gondolom, hogy elég népszerű a házasság napjainkban is. Vannak ismerőseim, akik egy év együttlét után házasodtak össze – osztotta meg a Naplóval a 18 éves Papp Vivien. – Szerintem nem csak egy darab papírról van szó, sokkal több érték van benne, ha tényleg őszinte szeretetből köttetik a házasság – fejtette ki véleményét.

Első a karrier

Aktuális élethelyzetbe találtak bele kérdéseink Molnár Annánál, aki menyasszonyként formált véleményt a házasság témaköréről. – Szerintem egyre nehezebb döntés napjainkban a házasság. Én azt látom, hogy egyre később mennek férjhez a mai lányok. Ez az eltolódás biztosan összefügg a tanulással is, hiszen csak főiskola és egyetem után gondolkodnak házasságban a legtöbben – osztotta meg a 31 éves Molnár Anna.

Molnár Anna | Fotó: Matey István

„Szerintem azzal, hogy mindenki »túltanulja« magát, nagyon fontos dolgok maradnak ki az életünkből”

– tette hozzá. A tanulás mellett az anyagi háttér sem elhanyagolható. – Nem gondolom feltétlenül negatívnak azt, hogy manapság később házasodnak az emberek, viszont biztosan közrejátszik ez a változás abban, hogy egyre kevesebben vállalnak gyereket és ezáltal fogy a népesség – fogalmazott. – Szerintem csak a házasság tud igazán megpecsételni egy párkapcsolatot. Egyfajta megtartó erőt ad az, hogy a családunk és barátaink előtt fogadunk örök hűséget a szerelmünknek. Viszont az is fontos, ha tönkremegy egy párkapcsolat, akkor ne a házasság miatt maradjunk együtt párunkkal – tette hozzá.

Debreczeni-Kondás Eszter

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/eletstilus/az-elmult-tiz-evben-ketszeresere-nott-a-hazassagkotesek-szama-4992622/

https://haon.hu/eletstilus/olvasoink-tobbsege-szerint-hazassagban-elni-minden-heten-minden-nap-unnep-4991608/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában