Világnap

2021.02.04. 10:44

„Ez vagyok, és ezt teszem a rák ellen”

Összefogásra szólítja fel a lakosságot figyelemfelhívó programjaival a Magyar Rákellenes Liga.

Fotó: Borosné Eszter-archív

Február negyedikét huszonegy évvel ezelőtt nyilvánították rákellenes világnappá. Azóta a kezdeményezés erőteljes mozgalommá vált. – A Magyar Rákellenes Liga (MRL) a társadalom segítségével támogatja a rák megelőzését, összehangolja az ez irányban dolgozó szervezetek munkáját, valamint képviseli a magyar rákellenes mozgalmat a hazai és nemzetközi fórumokon egyaránt. Így tehát a világnapra is kiemelt hangsúlyt fektetünk – tájékoztatta a Hajdú-bihari Naplót Borosné Eszter, az MRL debreceni alapszervezetének és segítő szolgálatának vezetője.

Vegyük ki a részünket!

Az „Ez vagyok, és ezt teszem a rák ellen” iránykitűzés idén harmadik évének utolsó szakaszához érkezett. Borosné Eszter elmondta, az idei év kiemelt témái közé tartoznak: a lelki segítségnyújtás, az önkéntesség és a szűrések fontossága. Hangsúlyozta, mindenkori céljuk a daganatos betegségek megelőzése és az egészségtudatos magatartás formálása. A Rákellenes Világnap kapcsán felhívják a figyelmet: mindenki tehet valamit a rák ellen. – Részt vehetünk például olyan eseményeken, amelyekkel kimutatjuk együttérzésünket a daganatos betegek és hozzátartozóik felé, vagy elég, ha egészséges életmódra törekszünk, és másokat is arra buzdítunk. Esetleg terjeszthetjük a daganatos betegségekkel kapcsolatos figyelemfelhívó rendezvények hírét, hogy azok minél több emberhez eljussanak – részletezte Borosné Eszter.

Borosné Eszter | Fotó: Molnár Péter

Mindig van tennivaló

– Egész évben vannak programjaink. Az idei témák megszervezésekor a kibővített Európai Rákellenes Kódex pontjainak megismertetésére és tudatosítására összpontosítunk, és szeretnénk a lakosság minél szélesebb körének figyelmét megragadni – tájékoztatott a szolgálatvezető. Hozzátette, ebben az évben azonban sajnos nehezebb dolguk van. – Szerettünk volna elismert orvos előadók segítségével tájékoztató jellegű előadásokat szervezni, a jelenlegi pandémiás helyzet miatt azonban ezek megvalósítása kétséges – részletezte. Elmondta, a szűrések esetében is nehézségekbe ütköznek a vírus miatt, de terveik közt szerepel többek között melanoma- és szájüregi szűrés megszervezése is, valamint iskolai rajzpályázatokat is szeretnének kiírni a Dohányzásellenes Világnap és a Füstmentes Világnap kapcsán. Borosné Eszter bezárólag hozzátette, a daganatos betegségekkel küzdőknek és hozzátartozóiknak üzenik: ne féljenek felvenni velük a kapcsolatot, hiszen együtt könnyebb szembenézni a nehézségekkel.

Berecz Dorina

Borítókép: Az MRL debreceni segítő szolgálata minden évben világnapi sétát szervez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában