óvjuk egészségünket!

2021.02.04. 16:42

Akár applikáció is segíthet abban, hogy elég folyadékot fogyasszunk

Érdemes egy pohár langyos vízzel indítani a napot, mely az emésztést segíti.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Míg nyáron a hőségben szervezetünk folyamatosan valami hűsítő italért kiált, addig a téli időszakban kevesebb szó esik a folyadékfogyasztás jelentőségéről. Pedig a vízre télen is szüksége van a szervezetünknek, s erre akkor is tudatosan oda kell figyelni, ha nem érzünk szomjúságot. – Az egészséges életmódnak nemcsak az egészségtudatos táplálkozás és a rendszeres testmozgás, hanem a megfelelő folyadékfogyasztás is elengedhetetlen része kell, hogy legyen – mondta a Naplónak dr. Négyesi Anna természetgyógyász.

Kifejtette, szervezetünk egészséges működéséhez vízre van szükség: a sejtjeink, szöveteink felépítéshez, a vérkeringéshez, a megfelelő vérnyomáshoz, a sav-bázis egyensúly fenntartásához, az emésztéshez, a vizeletkiválasztáshoz, a testhőmérséklet szabályozásához, a nyálkahártyák tisztulásához, a mozgásszerveink megfelelő működéséhez, bőrünk rugalmasságához, a szellemi működés fenntartásához és még sorolhatnánk.

– Ha nem viszünk be szervezetünkbe elegendő folyadékot, fáradékonyak leszünk, fájhat a fejünk, csökken a koncentrációnk, színtelen lesz a hajunk, száraz a bőrünk, rossz lesz a hangulatunk, továbbá székrekedést, szédülést és vérnyomáscsökkenést is tapasztalhatunk – hangsúlyozta a szakember.

Azt, hogy pontosan mennyi folyadékra van szükségünk, személyre szabottan kell megállapítani. Általánosságban elmondható, hogy felnőttkorban a nőknek 2, a férfiaknak pedig 2,5 liter az ajánlott folyadékbevitel. Mindezt befolyásolhatja az életkor, a fizikai aktivitás, az időjárás, a környezeti tényezők, a betegségek. Különösen a gyerekekre, az idősekre és a várandósokra kell odafigyelni. – A fűtött helyiségek levegője száraz, így a nyálkahártyánk is gyorsabban kiszárad, és a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre. Ennek a koronavírus-járvány idején pedig kiemelt jelentősége van. Télen hajlamosabbak vagyunk sós és erőteljesebben fűszerezett ételeket fogyasztani, de ezt nem követi a fokozott folyadékbevitel. A szervezet a hideg időben több energiát fordít a test hőszabályozására, melegen tartására. A szeles idő hatására a bőr hamarabb elveszíti nedvességtartalmát, ilyenkor arcunk, kezünk kiszárad, ajkaink cserepesek lesznek – mondta dr. Négyesi Anna.

Mit igyunk?

Szervezetünk számára a legmegfelelőbb a víz, ezért ebből érdemes fedezni a folyadékbevitel döntő részét. – Választhatunk gyümölcs- és zöldségleveket, de a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket kerüljük. Érdemes leveseket fogyasztani, mert azok az ásványi anyagokat és rostokat is biztosítják a folyadékbevitel mellett. A teák közül a valódi gyümölcs- és gyógynövényekből készülteket részesítsük előnyben, ajánlom a bodza-, a hársfa-, a kamillateákat, melyek légutainkat tisztítják, a kakukk­fű az immunrendszerünket támogatja, a csipkebogyó a magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően roboráló hatású. Fogyasszunk magas víztartalmú gyümölcsöket, zöldségeket: uborkát, brokkolit, narancsot, almát. Kerüljük a túlzott mértékű kávét, kakaót és fekete teákat, valamint az alkoholos italokat, hiszen ezek vizet vonnak el a szervezetünktől. A szénsavas üdítőket pedig magas kalóriatartalmuk és puffasztó hatásuk miatt mellőzzük – tanácsolja.

Ne felejtsük el!

Fontos tudni, hogy nem szabad pusztán a szomjúságra hagyatkoznunk. Testünk ugyanis későn jelzi, ha folyadékra van szüksége, éppen ezért módszeresen, tudatosan alakítsuk ki ivási szokásainkat, ügyeljünk a szilárd és folyékony táplálékok elfogyasztásának mennyiségére és arányára is.

Dr. Négyesi Anna többféle „praktikát” ajánl mindehhez. – Szerezzünk be számunkra tetszetős kulacsot, ezzel óvjuk a környezetünket is. A kulacsunkba töltött vizet színesíthetjük citromkarikával, gyömbérrel, mentával. Mindig legyen szem előtt, óránként álljunk fel és igyunk! Töltsünk le a telefonunkra applikációt, mely figyelmeztet a folyadékfogyasztásra, és a nap végén összesíti a bevitt mennyiséget. Ha sikerül ezeket a rutinokat beépíteni az életünkbe, összességében javul a közérzetünk, az állóképességünk, emésztésünk, és a szervezetünk is hálás lesz érte – zárta gondolatait.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában