az anyaság örömei

2020.12.12. 21:07

A hármas ikrek mellett minden szabad perc számít

Vajon egy édesanya számára mennyire fontos az énidő?

Fotó: Dihenné Veres Mónika-archív

A legtöbb várandós nőt foglalkoztatja a kérdés: hogyan készíthetem fel magam az anyaság első hónapjaira, éveire? Ennek kapcsán Dihenné Veres Mónika nyilatkozott a Naplónak, aki négyszeres édesanyaként úgy véli, nincs az a kézikönyv, ami fel tudna készíteni egy fiatal nőt arra, hogyan gondozza, nevelje a születendő hármas ikreit. Bizony, a balmazújvárosi fiatal anyuka lassan két éve, hogy hármas ikreknek adott életet, három fiúnak, akik az elmúlt időszakban bebizonyították: a zsiványság nagymesterei!

Fotó: Dihenné Veres Mónika-archív

– Nem volt könnyű az idei év, és még nincs vége. Eltelt egy esztendő, amióta beszéltünk, a fiúk pedig csak elevenebbek lettek, aminek persze örülök, csak néha nagyon nehezen bírom a nyomást. A vírus miatt előfordult, hogy a kislányunk, Lilike is itthon volt, nem mehetett oviba, akkor eluralkodott nálunk a káosz – fogalmazott mosollyal az arcán.

A kijárási tilalom óta a Dihen család is hazatér otthonába már este 19 óra előtt, és bár azt gondolnánk, a pihenésé a főszerep, nos, náluk akkor kezdődik az élet! – A családtagok próbálnak segíteni, azonban a mostani időszakban ez nehezebben megy, mint általában ez lenni szokott. Nem bánom, hogy több időt tudok a gyerekekkel tölteni, de azért hiányzik az énidő – mondta. Sokan el sem tudjuk képzelni, milyen lehet magunk mögött hagyni az eddig megszokott, talán kényelmes életünket. A Mónikával egyidős lányok többsége még bulizni jár, vásárolgatni, míg ő már annak is örül, ha egy félórára egyedül elmehet a közeli bevásárlóközpontba.

Fotó: Dihenné Veres Mónika-archív

– Mindenkinek szüksége van szabadidőre, hogy csak a saját gondolataival legyen elfoglalva. Nem szabad anyukaként elfelejteni azt, hogy nők vagyunk, önálló véleménnyel, jövőképpel. Mindig voltak, és lesznek is mélypontok, de talán ezek azért vannak, hogy a boldog pillanatokat, perceket még inkább meg tudjuk becsülni – hangsúlyozta.

A húszas évei végén járó anyuka már nagyon várja, hogy a gyerekek nagyobbak legyenek, és újra ő is visszatalálhasson önmagához. Imád édesanya lenni, minden közös percet élvez a gyermekeivel, de fontosnak tartja, hogy mindenkinek legyenek szabad percei, amikor is feltöltődhet, csak önmagára fókuszálhat.

Nagyon fontos a lelki felkészültség

A témával kapcsolatos kérdéseinkkel felkerestük Knapek Éva klinikai szakpszichológust, aki úgy véli, sokat számít, hogy minek mennyire járunk utána, és lelkileg felkészülünk-e a legkülönfélébb eshetőségekre. Mégis sokan úgy élik meg: erre nem készítette fel őket senki.

Fotó: Knapek Éva-archív

– A legnehezebb részéről alig beszéltek nekik. Milyen tanácstalan az ember, és mennyire fárasztó az első időszak. Mennyi bizonytalanság. Jó anya vagyok? Jó anya leszek? Jól csinálom? Másnak is ilyen fárasztó? Ebben több egymást támogató közösségre lenne szükség. Nem beszélve arról, hogy sokszor nem is megy minden simán, akkor ez csak hatványozódik. Ha elcsigázódunk, vagy nem leljük végtelen örömünket ebben a legelején, akkor sincs velünk semmi baj – mondta. Majd folytatta: – Fontos megjegyezni: a szülés és a gyermekágyi időszak ideális esetben jól kontrollálhatónak tűnik, legalábbis erre vágyunk. De sajnos nem az, és ennek az elfogadása is lehet a felkészülés feladata. Nincs olyan szabály, hogy ha elég jól csinálom, akkor megúszom a császárt. Ha elég jól csinálom, biztosan jó alvó lesz a gyerekem, vagy egyből jól tudom táplálni. A legnehezebb, hogy erről kevés anyuka beszél őszintén, inkább a jó dolgokat halljuk másoktól, ami felerősíti a bűntudatot. Okosan válasszunk hát barátnőket, nemcsak most, de különösen ilyen érzékeny időszakban – nyilatkozta.

NE

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/elmerulni-a-gazdagsagban-4831720/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában