tippek a hideg időre

2020.10.23. 08:37

Télen inkább kerüljük a reggeli hajmosást

Hasznos hajápolási tanácsok az őszi-téli időszakra.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnar Peter

A hirtelen jött hideg idő fenekestül fel tudja fordítani az emberek mindennapjait. Ugyanis egyik napról a másikra nem könnyű a szekrény mélyéről elővarázsolni a melegebb ruházatot, egyéb kiegészítőket, holott nagy szükség lenne rájuk. Bereczki Andrea fodrásszal az őszi-téli hajápolásról beszélgettünk, aki már elöljáróban felhívta a figyelmet arra, hogy az otthoni hajápolást nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is ugyanúgy alkalmazniuk kellene.

Fotó: Molnár Péter

A hajszobrász az emberek napi rutinjára is kitért, elmondása szerint sokan megmaradnak a régi, jól bevált szokásoknál, azonban ez korántsem jó döntés: amit nyáron szabad, az télen akár tilos is lehet! – Érdemes utánajárni, hogy mi a megengedett – a fejbőr egészsége szempontjából – a melegebb, valamint a hűvösebb napokon, merthogy nem biztos, hogy a reggeli hajmosás után ugyanúgy reagál a fejbőrünk a kinti levegőre télen, mint a forró júliusi reggeleken – fogalmazott a Naplónak, majd kiemelte: – Egyáltalán nem tanácsos a reggeli hajmosás, télen pedig kifejezetten kerülendő: sokkal hamarabb kifázik a fejbőr, emiatt hámosodni kezd, amiről többen azt hiszik, hogy korpás a fejbőrük, holott erről szó nincs – mondta.

Párataszító készítmények

A nyár sokaknak megviselte hajkoronáját, és itt nem csak az UV-sugárzásra kell gondolni: a sós tenger és a klóros víz is negatív hatással van a hajra.

„Ha valaki nagyon sokat van nyáron a napon, illetve medencézéssel tölti szabad­idejét, azoknak oda kell figyelniük az intenzívebb hajápolásra. Persze azonnal nem látszik meg a negatív változás, inkább az őszi hónapokban, ezért is kell gondot fordítani a megelőzésre”

– emelte ki, s a következőket tanácsolta: – Azért is jobb este hajat mosni, mert akkor ott van az esély, hogy magától száradjon meg a haj, ugyanis a túlzott hajszárító-használat sem egészséges a hajunknak. Ha már három napot kibír a haj (nem zsírosodik túlzottan), az már jónak számít. Akadnak olyanok, akik naponta megmossák; az egyáltalán nem hat jótékonyan, mondhatni el kell felejteni ezt a „rossz” szokást – fűzte hozzá.

– Az őszi párás levegő hatására a haj hamar begön­dörödhet, de felejtsük el a napi többszöri hajvasalást, vannak párataszító készítmények, inkább azokat próbáljuk ki! – hívta fel a figyelmet.

Fotó: Molnár Péter

Bereczki Andrea azt tapasztalja, szeptember–októberben az emberek változtatni szeretnének hajuk színén, formáján: többen a barnásabb, természetesebb árnyalatokat kérik, de a vörös szín is közkedvelt. – Manapság sokan tesznek egészségükért, edzőterembe járnak, futnak a szabadban, azonban a hűvösebb napokon mindenképpen ügyelni kell arra: ha megizzadunk, ne menjünk a szabad levegőre. Mozgás után, ha nem szárítjuk meg a hajunk, akár egy perc is elég a hideg levegőn, hogy megfázzon a fejbőr – jelentette ki.

– A férfiaknak is azt tanácsolom, hogy a hajuknak, fejbőrüknek megfelelően válasszanak sampont, ne sima tusfürdővel mossanak hajat zuhanyzás közben. Sok férfi úgy van vele, hogy krémet, balzsamot csak a nőknek kell használni, pedig ez nem így van. Kifejezetten a férfiak számára vannak olyan fejbőrvédő balzsamok, amelyek nem engedik kiszáradni a bőrt – ismertette.

NE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában