Vízilabda

2024.06.18. 21:12

Kádár Kálmán: a csapategység volt a címvédés kulcsa

Az elsődleges cél csakis a bennmaradás lehet a DVSE számára.

Haon.hu

Kádár Kálmán, a DVSE vezetőedzője

Forrás: DVSE-archív

A DVSE honlapja interjút készített a a gárdát ismét az élvonalba kormányzó Kádár Kálmán vezetőedzővel akit megerősítettek posztján a nagyszerű sikert követően.

Mesébe illő hajrával szerezte meg története második OB 1/B.-s bajnoki címét és jutott vissza az első osztályba a DVSE-Master Good. A debreceniek mindösszesen egyszer álltak az élen az egész idény során, pont a legjobbkor, az utolsó forduló után. Az emlékezetes szezont Kádár Kálmán vezetőedző értékelte.

Nem sikerült jól a kezdés, hiszen egyből két vereséggel indítottátok a bajnokságot. Az elején úgy tűnt, a csapat csak keresi a tavalyi önmagát.

Valóban nem rajtoltunk jól, aminek az egyik oka az volt, hogy egy kicsivel később kezdtük el a felkészülést a szezonra. Bele is szaladtunk néhány vereségbe, ami rendkívül kellemetlen volt és tudtuk, hogy minél hamarabb rendezni kell a sorokat.

Ötödik helyen állt a DVSE féltávnál és a tavaszi szezonban is sokáig csak a dobogó közelében volt a címvédő. Mi volt a fordulópont?

Év elején volt egy gyenge periódusunk. Február elején kikaptunk otthon az AVUS ellen, majd nem sokkal később döntetlent játszottunk az Eszterházyval szemben. Mindkét meccsen nyernünk kellett volna, ehelyett csak egy pontot szereztünk. Utóbbi mérkőzés után leültünk és átbeszéltük, hogy ennél sokkal több kell, nem hagyhatjuk cserben egymást és a szurkolóinkat.

Ezt követően zsinórban nyertetek hét találkozót és így jutottunk el a legutolsó körig. Akárcsak egy Hollywood-i történetben: két ponttal álltatok az éllovas VIWA OSC mögött, a fővárosiakat fogadtátok a záró játéknapon. Csak a győzelem volt elég az aranyhoz, a DVSE pedig 12-9-es sikert aratott és megvédte a címét. Elképesztő sztori, de mégis, mi volt a háttérben?

Ekkorra már olyan sorozatban és formában voltak a srácok, hogy egyértelmű cél volt a győzelem. Tudtuk, éreztük, hogy képesek vagyunk rá és ha a saját játékunkat hozzuk, meglesz a siker és a címvédés. Minden a tervek szerint alakult és kiváló játékkal győztük le ellenfelünket. Egész évben egyszer voltunk a tabella élén, pont a legjobbkor.

Mindezt egy olyan bajnokságban sikerült elérni, ami minden idők legerősebb másodosztálya volt.

Több kollégával, szakmabelivel és korábbi pólósokkal is beszélgettem, akik egy emberként hangoztatták, hogy a valaha volt legerősebb OB1/B-t nyertük meg. Nem volt igazán kiemelkedő csapat és mind a 14 együttes képes volt megverni, de legalább pontot szerezni a másik ellen. Mi is veszítettük pontot például a tizedik helyen álló ellenféllel szemben. Rendkívül színvonalas és izgalmas volt az egész idény, ami még inkább felértékeli a bajnoki címünket.

Mi volt a siker kulcsa?

A játékosaim sokan több, mint egy évtizede játszanak egymással. Nagyon jól ismerik egymást, többen jó barátok, nemcsak csapattársak. Ez az erős kötelék sokat segített nekünk a nehezebb időszakokban. Az összetartás és csapategység volt az az extra, ami idáig repített minket.

Hogyan tovább? Hivatalossá vált, hogy a DVSE-Master Good vállalja az élvonalbeli tagságot. Mit lehet tudni a játékosmozgásról, a keret kialakításáról?

Nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen a piacon lévő játékosok java részét már leigazolták. Egyébként ha tudtunk, se szerettünk volna kialakítani egy teljesen új keretet, hiszen szeretnénk megtartani azt a debreceni magot, amely kiharcolta a feljutást. Melléjük szeretnénk még leszerződtetni néhány játékost, akik segítségünkre lehetnek.

Kádár Kálmán, vízilabda, DVSE
Becsky István elnök és Kádár Kálmán
Forrás: DVSE-archív

Mi lehet a cél a visszatérés utáni első évben?

Lévén újoncok leszünk, akik most jutottak vissza az OB 1-be, az elsődleges cél csakis a bennmaradás lehet. Szeretnénk hosszútávra berendezkedni az élvonalban, mert ez jó hatással lenne az utánpótlásunkra is.

Személy szerint neked, mint edzőnek mit adott az előző idény?

Minden év új kihívást tartogat és idén sem volt másképp. Azt gondolom, sokat fejlődtem, melyhez nagyban hozzájárult a klubvezetés által biztosított nyugodt háttér, valamint Fehér László másodedző kollégám, akivel közösen is nagyot léptünk előre. Szerencsésnek mondhatom magunkat, hogy ilyen remek játékosokkal dolgozhatunk nap mint nap és egy ilyen közösség tagjai lehetünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában