kiskedvenc

2020.09.24. 14:34

Népszerű háziállat a leopárdgekkó

Fontos, hogy a terráriumban legyenek száraz és nedves bújók, valamint dekoráció és mászófelület.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Manapság egyre népszerűbb a hüllők tartása – aminek a leopárdgekkó a kezdő szintje. Ennek az az oka, hogy könnyű a gondozásuk, és aránylag sokáig élnek. Mielőtt vásárolunk egyet otthonunkba, nem árt utánajárni és tisztában lenni azzal, hogy mire is van szüksége egy ilyen állatnak ahhoz, hogy egészséges és boldog legyen.

Alulról fűtés, felülről világítás

– Mivel a gekkók sivatagi állatok, ezért kizárólag terráriumban lehet őket tartani, homokos talajon. Kis korukban hajlamosak talajt nyelni, ami nagyon egészségtelen nekik, így féléves korukig csak törlőpapírcsíkokat szabad alájuk helyezni – válaszolta a Napló kérdésére Mizsák Norbert kisállatkereskedés-tulajdonos.

– Alulról fűteni kell őket, ezáltal adott lesz számukra a megfelelő hőmérséklet. Felülről pedig világítást igényelnek, ami azért felelős, hogy a napból érkező UV-sugarakat pótoljuk a szervezetüknek. Ez a vitaminok és a kalcium beépüléséhez szükséges – folytatta.

– A terrárium méretét illetően egy 60x30x30-as ajánlott. A bújók tekintetében egy szárazra és egy nedvesre is szükség van. A nedvesség segít az állatnak a vedlésben, illetve a nőstény ide fogja tenni a tojásokat is a későbbiekben. Terrárium, talajfűtő lap és kábel, világítás UV-s izzóval, néhány kő, vitaminpor és étel szükséges egy gekko tartásához. Összesen 60-80 ezer forint között alakul egy ilyen állat beszerzése és ellátása a kezdő hónapban – tette hozzá.

A leopárdgekkók évente egyszer raknak tojásokat, de a hobbistáknál nem jellemző, hogy szaporodnának. – Általában akik a saját kedvtelésükből tartanak gekkót, egyetlen példányt tartanak, így nincs lehetőségük a tojásrakásra. A tenyésztők pedig páronként tartják őket, a tojásokat pedig inkubátorban keltetik ki, hogy biztosan kikeljenek – ismertette Mizsák Norbert.

Könnyen kézhez szoknak

– A gekkók szívesen élnek csoportosan, így érdemes 2-3 egyedet tartani egy terráriumban. Törekedjünk arra, hogy csak nőstények kerüljenek egy helyre, hiszen a hímek folyamatosan harcolnak, míg egyikőjük alul nem marad. Képesek megölni is egymást – hangsúlyozta. A gekkók könnyedén kézhez szoktathatók, ezért érdemes ezt már fiatal korban elkezdeni. – Lehetőleg ülő helyzetben kell ezzel próbálkozni, hiszen ha véletlenül elejtenénk, nem esik akkorát – ajánlotta a kisállat-kereskedés tulajdonosa. – Kézbevételkor oldalról vagy alulról kell megfogni, óvatosan és finoman. Nem szabad sokáig fogdosni, de rendszeresen meg kell ismételni, és egy idő után teljesen hozzászokik az emberhez. Megtanulja, hogy nem jelent számára veszélyt az ember – mutatott rá. – A hőmérséklettel befolyásolni tudjuk az állatok nemét, lehet őket keltetni fiúnak és lánynak egyaránt – fűzte hozzá.

Táplálkozási szokások

A gekkók ragadozó állatok. – Tücsökkel, lárvákkal és kukaccal szoktuk őket etetni. Mielőtt odaadjuk nekik, beleforgatjuk vitaminporba, és ezt kapják mindennap – osztotta meg Mizsák Norbert. – Ha nem jutnak táplálékhoz, a farkukban tárolt zsírt használják fel, ezért aránylag hosszú ideig is kibírják élelem nélkül. Kizárólag az élő eleséget eszik meg. Általában estefelé indulnak táplálékszerzésre, így ha látni szeretnénk, hogy mennyit fogyasztottak, reggel nézzük meg az este bedobott állatok maradékát – fogalmazott. – Általánosan azt mondhatjuk, hogy a gekkók fő tápláléka a lisztkukac. Nagyobb, kifejlett példányoknak néhányan napos egeret is szoktak adni. Figyelni kell, hogy ezt csak mértékkel lehet, hiszen magas a zsírtartalmuk, ezért nagy mennyiségben nem ajánlott a fogyasztásuk a gekkók számára – figyelmeztetett.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában