jobban kell figyelni

2020.08.05. 13:57

Várandósan is érdemes tornázni, de nem mindegy hogyan tesszük

A legfontosabb tudás, amit sikerül a tornák alkalmával elsajátítani, a babával való kapcsolat és a koncentráció.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Tóth Dóra személyi edző, terhestorna-oktató elmondta, hogy állapotosan sokan félnek edzeni, de ez cáfolandó, hiszen érdemes mozgásban maradni. – A baba fejlődésének is jót tesz, hiszen a vérkeringést élénkíti, és kikapcsolja a kismamát – válaszolta a Napló kérdésére Tóth Dóra.

– A mozgás stressz­oldó hatású, amit nem szabad elfelejteni, és mivel nagy teher esik a csípő- és gerincszakaszra, fontos, hogy ne hanyagoljuk el magunkat – tette hozzá.

Fotó: Tóth Dóra-archív

Kellő időben elkezdeni

Az órák magánúton, de csoportosan is tökéletes kikapcsolódást biztosítanak a résztvevőknek.

– Ami fontos, hogy a kismama terhelése hatvan és hetven százalék közötti edzészónában maradjon – jelentette ki az edző. – Fontos, hogy ne a legmelegebb időszakban történjen a ráfordított idő, mivel a magzat harminchét Celsius-fokon tud egészségesen fejlődni, nem tud hőt leadni – folytatta. – Főként a háti és csípő körüli izmokat érdemes erősíteni, a gerinc, váll és csípő mobilitását erősíteni – fűzte hozzá.

Sokan az első trimeszterben még nem is tudják, hogy várandósak, viszont, ha terveznek babát, akkor érdemes ebben az időszakban kisebb intenzitású gyakorlatokat végezni, hiszen itt a fő cél a magzat beágyazódása, így tiltott minden olyan mozgás, ahol ütődés, zökkenés vagy rázkódás léphet fel.

– Javasolt a séta, a könnyű és átmozgató tornák – emelte ki Tóth Dóra. – Ha az orvosnak sincs ellenvetése, és a kismama is úgy érzi, akkor a tizenötödik héttől lehet kezdeni a tornákat, ekkor már magabiztosabbak az érkezők is. Energiával jobban fel lesznek töltve, így itt jöhetnek az erősítő gyakorlatok is – hangsúlyozta. – Fontos, hogy van néhány tiltott gyakorlat, de minden terhesség és kismama más, illetve különböző sportmúlttal rendelkeznek, ezért jelezni kell, ami számára túlságosan megterhelő már – osztotta meg.

Fontos szabályok

A harmadik trimeszterben már nem lehet a hátára fektetni a várandós személyt, vagy csak nagyon rövid ideig. – Minden hatással van a babára, így a torna is – mutatott rá az oktató. – A stressz oldására a baba helyzete is optimálissá válik, a vérkeringésre jótékony hatással van, így a pocaklakó is megfelelően tud fejlődni. Elengedhetetlen az egyéni állapotok felmérése, valamint a folyamatos odafigyelés – folytatta. – Ilyen eseteknél még bensőségesebb a kapcsolat az oktató és a résztvevő között is. Átlagosan heti két alkalommal negyven percet érdemes választani – tudatta.

Vámosi Kira

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában