trendek, tippek, trükkök

2020.08.27. 08:53

Kortalan és népszerű a hajhosszabbítás

Sok hölgy egy életen át vágyik a hosszú és dús hajkoronára.

Fotó: Kovács Lajos-archív

Már nem csak a közszereplők jelennek meg fodrászok keze által kreált dús, csillogó hajkoronával, sok hölgy a hétköznapokban is visel póthajat.

A jól választott, igényesen elkészített hozzáadott haj nőiességet sugároz, segíthet az álomfrizura elérésében és karcsúsít. Nem csak a fiatalok kedvelik, a középkorú nők és az idős korosztály képviselői között is akad olyan, aki a póthajra esküszik.

Speciális törődés

– A pótlás sokkal több törődést igényel, mint a saját hajunk. Mivel az nem kap tápanyagot a hajhagymákon keresztül, speciális samponnal, pakolással, balzsammal vagy hajvégápolóval kell kezelni. Figyelni kell a termékek összetevőjére, hiszen a gyümölcssav- vagy alkoholtartalmú samponok és kondicionálók roncsolják a póthajat. Érdemes a pakolások kiválasztásakor figyelni arra, hogy kókusz- és olíva­olaj-tartalma legyen – mondta el a Naplónak Szita Zsófia hajhosszabbító, fodrász.

Mint kiemelte, bármilyen tartós technikával készült hajviseletet lehet mosni. – Három–négy naponta, hátrahajtott fejjel érdemes a mosást végezni, utána ápolást igényel. A pakolást nem ajánlott a hajtőnél alkalmazni, mert az illesztés megcsúszhat. Ne vizesen fésüljük, várjunk, amíg a törölköző beissza a felvett víz nagy részét. A szárítás is hátrahajtott fejjel történjen, a hajszálak irányába fújva a levegőt, sosem extra meleg hőfokon, mert a keratin, amivel rögzítve van a póthaj, megolvadhat. Szárazon speciális póthajkefével, soronként leválasztva fésüljük meg. Ha minőségi hajat viselünk, akkor bármit csinálhatunk vele. Kíméletesen, hajvédő használata mellett lehet egyenesíteni és göndöríteni, de akár festeni is.

„Bármilyen fizikai és kémiai terhelésnek kitehető, a folyamatos igénybe vétel azonban egyértelműen rövidíti a haj élettartamát”

– ismertette Szita Zsófia.

A kevesebb: több

A szakértő szerint sokat jelent a jól megválasztott méret.

– Ugyan a piacon akár 80–90 centiméter hosszú hajat is megvásárolhatnak a hölgyek, a véleményem az, hogy a megfelelő hosszúságra érdemes törekedni. Minden választás egyéni, hiszen mindenkinek más a szép. Egy átlagos testmagasságú nő esetében 55–60 centiméter póthaj viselése természetes hatást biztosít – vélekedett, hozzátéve, az első hosszabbítás alkalmával érdemes a vágyottnál hosszabb méretet, 65–70 centiméterest választani. – A póthajat általában 2–3 havonta újrarakjuk, ilyenkor a keratinos illesztést eltávolítjuk, és az eltöredezett hajvégeket is levágjuk. Számolni kell arra, hogy a frissítéskor veszít a haj a hosszából, ezért kedvezőbb elsőre a nagyobb méret. A jó minőségi póthaj akár másfél évig is hordható, ugyanakkor a rendszeres újrarakás miatt egy év alatt húsz-harminc centimétert is elveszít a hosszából.

Sok nő álma a hosszú, dús hajkorona, a növesztéskor azonban akadályba ütköznek.

„A póthajat manapság számtalan technikával képesek a szakemberek rögzíteni, így az évekig tartó viselet vagy az egyszeri alkalom mellett egyaránt dönthetnek a hölgyek.”

Rövid és hosszú távra is

– Van, aki egy életen keresztül sem tudja megnöveszteni a saját haját, mert azt folyamatosan kémiai, fizikai hatás éri, vagy valamilyen betegség miatt elveszítette a haja jelentős részét. A pótlás nemcsak a kívánt hosszúság elérésében segíthet, hanem a dúsításban is támasz lehet. Hőillesztéssel, mikro- vagy nanogyűrűvel, mikrocsomózással vagy lézeres illesztéssel is megoldható, hogy a hétköznapokban is kényelmes, lenyűgöző hajviselettel jelenjenek meg a hölgyek. A legtöbben hosszú távú viseletre kérik, de akadnak olyanok is, akik egy alkalomra szeretnének mesébe illő frizurát. Az egyszeri alkalom többnyire esküvőre szól, a menyasszonyoknak a csatos póthaj a megfelelő választás. Ez a technika nem igényel sok időt, így az alkalmi frizura elkészítésével együtt mintegy másfél óra alatt a megálmodott hajviseletet látjuk. Azt tapasztalom, hogy ha valaki rászánja az időt és pénzt, akkor inkább a hosszú távra szóló technika mellett szavaz – fejtette ki Szita Zsófia.

Hazánkban a hőillesztés és a mikrogyűrűzés technikája népszerű | Fotó: Szita Zsófia-archív

Nem mindegy, honnan vesszük

– Nagyon sok az átverés – hívta fel a figyelmet a szakember, aki szerint nem mindegy, honnan szerezzük be az álomfrizurához szükséges póthajat. – A piacon egyebek mellett európai és ázsiai hajak közül válogathatnak a hölgyek. A kettő között a különbség az, hogy míg az európai annak előnyös, akinek világos színű és vékony szálú a haja, addig az ázsiai a sötét, erős szálú hajjal megáldott nőknek ajánlott. Mindez a természetesség elérése miatt fontos. Az európai hajra van inkább kereslet, azonban nincsen annyi belőle, amekkora igény van rá. Meg kell gondolni, honnan vásároljunk póthajat, mert az internet tele van csalókkal. Rosszabb esetben nem is küldik el a megrendelést, csak a pénzt utaltatják el, jobb esetben ugyan megkapja a kért terméket a vevő, de az mű- vagy kevert szálas haj. Vásárláskor arra is érdemes figyelni, hogy az ázsiai haj alapszíne főként sötét, éppen ezért, ha annak világos verzióját vásároljuk, akkor az rövidebb élettartamú a vegykezelés miatt – mondta. Hozzátette, osztályozott, azaz rövidszálmentes hajat nem sokan árusítanak.

Bucsi Bernadett Ildikó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában