hollókői látogatás

2020.07.03. 15:37

Varázslatos időutazás Magyarország északi gyöngyszemében

A hollókői palóc falu megunhatatlan, olyan, mintha egy időutazásra hívná a látogatókat.

Fotó: Nagy Emese

Nem először jártam a Szécsényi járásban található Ófaluban, azonban akárhányszor átlépem a faluhatárt, mindig felejthetetlen élményekkel gazdagodom. Hollókő minden évszakban kellemes helyszín, ha hűvösebb idő van, akkor feltérképezhetjük a falut, felsétálhatunk a várhoz, illetve megismerkedhetünk a közeli településekkel.

A hollókői palóc falu megunhatatlan, olyan, mintha visszapörgetnénk az időt néhány tíz évvel, teljesen átszellemülünk, de talán ez a legnagyobb „fegyvere” a falunak a turistákkal szemben. A macskaköves Fő utca vonzza a látogatókat, aki nem a térségbe érkezett pár napra pihenés céljából, hanem a közelben telepedett le, még az is ellátogat Hollókőre, ha másért nem is, a helyi palóclevesért biztosan!

Porhanyós pogácsa

A helyiek rendkívül kedvesek és csendesek, a kanyargós sétányon andalogtunk, és meglepően figyeltük, hogy a falucska lakói milyen nyugodt és gondtalan életet élnek. Mindenütt finom illatok, valahol éppen kelesztették a tésztát, de már a másik háznál porhanyós pogácsával, túrós bélessel csalogatták a látogatókat. Sokan azt gondolnák, hogy a gyerekeknek unalmas lehet a falusi légkör, azonban ez nem így van: rengeteg játszótér, hagyományos, népi játékok vonták el a gyerkőcök figyelmét.

Számos múzeumba várja tárt kapukkal a turistákat, többek között a Falumúzeum és a babamúzeum az, amit mindenképpen fel kell keresnie annak, aki az Ófaluban tartózkodik.

Barokk építészet

Az éhes látogatókat mennyei ízek, bőséges kínálat és kedves fogadtatás várja a helyi vendéglőkben, ahol a palóclevest és a Gundel-palacsintát mindenkinek meg kell kóstolnia.

Az ízek mellett az emlékek is helyet kapnak, hiszen Hollókőnek vára is van, egy szikla tetején, ahol az ember soha nincs egyedül. Kétféleképpen is meg lehet közelíteni a várat, az Ófalu központjából vezet felfelé egy „elvarázsolt” ösvény egészen a szikla tetejéig, ahonnan pazar kilátás tárul elénk.

Ha esetleg megunnánk a megunhatatlan falut, akkor átruccanhatunk Szécsénybe, ahol a Forgách-kastélyt látogathatjuk meg a település központjában. Sokan nem ismerik, pedig érdemes megnézni, igazi barokk építészeti stílusjegyeket hordoz.

Fotó: Nagy Emese

NE

Borítóképünkön a hollókői vár látható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában