Egy cukorbeteg napjai

2020.07.12. 18:29

A betegséggel is teljes életet lehet élni

Tóth Csaba nem tartja magát másabbnak kortársaitól, teljes életet él, csak jobban figyel az egészségére.

Fotó: Tóth Csaba-archív

Számos szabály van, amelyhez egy cukorbetegnek tartania kell magát a saját egészségének megőrzése érdekében. – A diabetológusom által előírt szénhidrátmennyiséget mindennap be kell vinnem, ezt nem léphetem túl, valamint figyelnem kell arra, hogy változatosan táplálkozzak, tehát legyen az étrendemben hús, gabona, tejtermék, keményítő, zöldség és gyümölcs egyaránt – válaszolta a Napló kérdésére Tóth Csaba, aki cukorbetegséggel él. – Sportolni kötelező, hisz a mozgás jót tesz a vércukorszintnek. Évekig versenyszerűen kosárlabdáztam, ma már csak hobbiszinten focizok – tette hozzá.

Felelősségteljes gondolkozás

Tóth Csaba óvodás korában tudta meg, hogy 1-es típusú cukorbeteg, ami azt jelenti, hogy a szervezete egyáltalán nem termel inzulint. – Az életemet annyiban változtatta meg a betegségem, hogy már egészen kiskoromban felelősségteljesen kellett gondolkodnom, mivel ez folyamatos odafigyeléssel jár – részletezte Csaba. – Előre beállított bázisinzulin mellett, huszonnégy órán át adagolja egy pumpa az inzulint a szervezetem számára. Továbbá van egy úgynevezett bólusom, amit akkor kell beadnom magamnak, ha szénhidrátot viszek be a szervezetembe – emelte ki.

Fotó: Tóth Csaba-archív

Folyamatos figyelem

Magától értetődik, hogy egy ilyen betegség esetén több dologra is alaposan figyelni kell, hisz a legkisebb figyelmetlenség is bajt okozhat. – Folyamatosan ellenőriznem kell a vércukorszintemet, illetve tartanom kell magamnál lassan és gyorsan felszívódó szénhidrátot egyaránt, annak érdekében, ha rosszul lennék, azonnal tudjak cselekedni – közölte a fiatal fiú. – Emellett csak időben be kell adnom magamnak a megfelelő mennyiségű inzulint. Hosszú távon a figyelmetlenség következtében komoly szövődmények alakulhatnak ki, ilyen a látás romlása, érszűkület vagy a vesebetegség – fűzte hozzá.

Teljes élet

Tóth Csaba azt gondolja, ugyanolyan teljes életet él, mint a kortársai, annyi különbséggel, hogy neki jobban oda kell figyelnie az egészségére. – Túl sok nehézséget – mivel ezzel a betegséggel nőttem fel – nem okoz számomra, sőt el sem tudnám képzelni az életemet nélküle. Az egyetlen hátrány, hogy szüntelen elővigyázatossággal járnak a mindennapjaim – mondta Tóth Csaba. – Minden sors­társamnak azt ajánlom, hogy próbálják meg betartani a diabetológus által előírt dolgokat, mert ez a betegség nem játék, komoly szövődményei is lehetnek – tájékoztatott.

Vámosi Kira

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában