bajt jelez

2020.06.14. 18:47

Nem normális, ha nagyon fáj a menstruáció

Az endometriózis kialakulásától a felismeréséig átlagosan 7–10 év telik el.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A legtöbb nő számára a menstruáció – és az azt megelőző időszak – is kellemetlen tünetekkel járhat, sokan szenvednek ezekben a napokban például alhasi panaszoktól. Felmerül a kérdés, hogy milyen mértékig számít „normálisnak” a fájdalom, illetve mikor érdemes nőgyógyász szakembert felkeresni?

– A menstruációnak alapvetően görcsösnek „kell lennie”, hiszen a méh üregéből lökődik le a méhnyálkahártya, és ez valamennyi fájdalommal jár. Az, hogy mennyire erős, kevésbé mérhető, hiszen ez meglehetősen szubjektív. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a fájdalmas, görcsös menzesznél endometriózisra kell gyanakodnunk – kezdte a Napló tájékoztatását Török Péter, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Intézetének adjunktusa. A szakember hangsúlyozta, ha rendszeresen, minden egyes menstruációnál gyógyszeres fájdalomcsillapításra van szükség – ami akár munkából és iskolából kimaradást is okozhat – érdemes egy kivizsgálást elvégeztetni a biztos diagnózis érdekében.

– A menstruáció a női nemi ciklikus változások része, amely holdhónapnak megfelelően, 28 naponta jelentkezik. Ennek során lelökődik a méhnyálkahártya, ami hüvelyi vérzéssel jár. A normális menzesz 28 (+- 7) napos, a ciklus hosszát mindig a menzesz első napjától a következő menzesz első napjáig kell számolni. Maga a menstruáció általában 4-5 napig tart.

„Ahogy a fájdalom, úgy a vérmennyiség esetében is nehéz objektív képet adni arról, mi számít „normálisnak”. Azt szoktuk tanácsolni, hogy ha a saját menzeszhez képest bővebb vérzést tapasztal a páciens, mindenképpen keresse fel a nőgyógyászát”

– ismertette a szakember, hozzátéve, általánosságban elmondható, hogy az endometriózis kialakulásától a felismeréséig átlagosan 7-10 év telik el.

A műtét segíthet

Török Péter elmondta, a méh üregében lévő eltéréseket – mely lehet akár mióma vagy polip – legpontosabban a méhtükrözés mutatja meg. Erős, görcsös alhasi fájdalom vagy bővebb vérzés esetén a nőgyógyászati konzultáció után érdemes endometriózis szakrendelésre menni, ahol pontos diagnózist tudnak felállítani a szakemberek.

Megtudtuk, jelenleg az endometriózisra semmiféle gyógyszeres gyógymód nem létezik, a tünetekre van kezelés, a fogamzásgátló gyógyszerek például alkalmasak lehetnek a ciklus időtartamának „beállítására” és a fájdalmak enyhítésére is.

– Végleges megoldást csak a megfelelő körülményességgel és pontossággal elvégzett műtét adhat. Ezt ma már laparoszkópos eljárással végezzük, pici metszést ejtünk a páciensen. A műtét célja egyrészt a diagnózis felállítása, másrészt a gyógyítás – hangsúlyozta.

A szakember arról is beszélt, számos kutatás van azzal kapcsolatban, hogy az életmódváltással megelőzhető-e az endometriózis, bizonyíték azonban jelenleg nem áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy biztosan hatékony lenne. Az viszont bizonyított, hogy a szülők által képviselt hozzáállás meghatározó jelentőséggel bír. Ha például egy kislány azt látja, hogy édesanyja betegségként éli meg a menstruációt, akkor ugyanezt a mintát követi.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában