fő az egészség

2019.12.17. 11:06

Szemléletformálás és menzaforradalom a böszörményi iskolában

Végéhez ért a Menő Menza pályázat a Hajdúböszörményi Bethlen Gábor Általános Iskolában.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A pályázat 2018 januárjától 2019 decemberéig tartott, és az egészséges életmód, különösen az egészséges táplálkozás népszerűsítését célozta meg elsősorban az iskola diákjai és családtagjaik körében. Ennek keretében a tanulók az elméleti ismeretek elsajátítása mellett számtalan gyakorlati jellegű foglalkozáson is részt vettek, kezdve az egészséges alapanyagok megismerésétől egészen az egyes egészséges ételek, élelmiszerek elkészítéséig – tudatta közleményében a Bethlen Gábor Alapítvány.

A projekt által fejlesztésre kerülő menza és annak infrastruktúrája teremtette meg a feltételeket ahhoz, hogy ezen folyamatok megfelelő körülmények között elindulhattak, és a program időtartamán túl hosszú távon hátterét tudják biztosítani az egészségtudatos szemléletformálásnak, ismeretátadásnak.

A projekt a gyerekek táplálkozási szokásainak felmérésével indult, amely jó kiindulópont volt ahhoz, hogy felszínre kerüljenek a problémák: a gyerekek helytelen étkezési szokásai, a kiegyensúlyozott táplálkozás hiánya és az egészségtudatosság alacsony szintű jelenléte. Nagy szükség van tehát az egészségtudatos magatartás kialakítására, az egészség fejlesztésére és a prevenció fokozására. A Bethlen Gábor Alapítvány ennek érdekében két tanéven át biztosított folyamatos és időszakos programokat a tanulók és családjaik, valamint a pedagógusok és a konyhai dolgozók számára. A dietetikus állandó jelenléte lehetőséget biztosított a személyes tanácsadásokra és csoportfoglalkozásokra. Az iskola területén öt ivókút került beépítésre, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel biztosítva legyen, elkerülve ezáltal a szénsavas, cukrozott folyadékok fogyasztását.

Az iskola tanulói ismeretterjesztő előadásokat hallgathattak meg, valamint havonta részt vehettek az egészségklub foglalkozásain. Az ételek egészségesebb elkészítését az adventi, húsvéti és nyári főzőversenyek alkalmával sajátíthatták el a szülőkkel közösen. Két alkalommal került sor figyelemfelhívó akciónapra, ahol többek között egyészségügyi felmérésen, zenés tornán, előadásokon vehettek részt, valamint biozöldségeket kóstolhattak. Az iskola interaktív kiállítást szervezett számos izgalmas játékkal, az állandó kiállítás plakátjai pedig az ebédlőt színesítik, tájékoztatva a tanulókat a helyes étkezési szokásokról.

Az iskola menzája is megújult, új bútorokkal, konyhai eszközökkel vált komfortosabbá. A projekt hivatalos záróünnepségét december 19-én 14.30 órától tartják egy adventi főzőverseny keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában