böszörményi hüllőkaland

2019.11.24. 13:58

Szerelem első látásra: élet Hérával, az extracuki kaméleonnal

Héra alig pár hete a Bohner család kedvence, de már keresik hű társát a kaméleonnak.

Fotó: olvasói fotó

Manapság sokak fejében megfordul, hogy háziállat céljából nem kutyát, macskát visz haza, hanem inkább hüllőt, de vajon kiknek ajánlható? Boh­nerné Szatmári Mónikához soha nem álltak közel a gyíkok, hüllők, inkább a négylábú kedvencekre szavazott, azonban a férje születésnapjára nem a saját álmát kellett valóra váltania. Mónika néhány hete betért a helyi állatkereskedésbe, ahonnan méregbékát szeretett volna hazavinni, viszont első látásra beleszeretett Hérába, a ma már három hónapos kaméleonba.

„Soha nem gondoltam volna, hogy így megszeretek majd egyszer egy kaméleont. A férjemnek, Balázsnak szerettem volna örömet szerezni, ami persze sikerült, de vele együtt én is örültem a kisállatnak, aki mellé hamarosan érkezik egy újabb példány”

– kezdte Mónika.

– Van egy kisfiunk, aki mindössze néhány hónapos, tehát mindenképpen olyan állatot szerettünk volna, amely nem igényel sok törődést, odafigyelést. Nyilván minden szülőnek a gyermeke az első, viszont ez nem azt jelenti, hogy a házi kedvenceknek már nincs is helyük a lakásban. A férjem tartott régen kígyót, viszont abba nem egyeztem volna bele, hogy ez megismétlődjön, tökéletes számunkra Héra, aki hamarosan barátnőre talál – fűzte hozzá.

Nyugodt természetű

Mónika úgy véli, mindenképpen úgy kell otthonra állatot választani, hogy az passzoljon a gazdájához, egészítsék ki egymást, csak úgy lehet teljes harmóniában élni. – Nyugodt családnak vallom magunkat, semmit nem szeretünk elsietni, inkább lassabban haladunk, de biztosan, a kaméleon pedig teljesen igazodik az életünkhöz. Nagyon aranyos, nyugodt természetű állat, nem kell félni attól, hogy kiugrik, elszalad a kezünkből, bármikor megfoghatjuk, simogathatjuk. Kisfiunkra sincs veszéllyel, ami az állatvásárláskor egyik fő szempont volt. Érdekes kiskedvencről van szó, amikor megváltoztatja a színét, mindig meghökkenünk, persze nem lesz citromsárga, azonban skálán belül bármikor variál, zöldből hamar átmennek az árnyalatok barnába – mondta.

Balázs mindig is szerette a hüllőket, így nagyon örült az ajándéknak | Fotó: olvasói fotó

Végleges terrárium

Ahogy nőnek a kaméleonok, úgy szükséges váltogatni a „házikójukat”, ami számukra a terrárium. Már a kezdetektől terráriumban szükséges őket nevelni; ami nagyon fontos, hogy ne széles terráriumot válasszunk, sokkal inkább olyanokat, amelyek magasabbak. A végleges üvegtartálynak, amikor már egy kifejlett példányról beszélünk, el kell érni a 100 centiméter magasságot, hiszen az egyednek van mozgásigénye (ha nem is nagy), amelyet biztosítanunk kell. – Fontos volt számunkra, hogy megfelelő terráriumot válasszunk a kaméleonunknak, beszereztük a különböző kellékeket is, minél otthonosabb legyen számára a légkör. Valójában nem tudnék negatívumot mondani a tartására, talán annyit, hogy szöcskéket eszik, melyek előszeretettel ugranak ki, és bújnak el a lakás szegleteiben – tette hozzá végül mosollyal az arcán.

A házaspár szerint nem kell elhatárolódnunk a hüllők tartásától, ha kipróbáljuk, hamar beleszerethetünk, ahogyan ők is megkedvelték ezt a fajta állattartást. Mónika sem gondolta volna, hogy valaha egy kaméleon lesz a kisállata, azt pedig főként nem, hogy hamarosan újabb egyed érkezik a házhoz.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában