az ülőmunka hátrányai

2019.10.29. 17:30

Veszélyes, ha egész nap csak ülünk!

Ha odafigyelünk magunkra és a környezetünkre, elkerülhetjük a káros hatásokat.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– Az egy helyben ülésnek statikus hatásai vannak az egész gerincre, a nyaktól egészen az ágyékig. Ha derékfájás, nyakfájás jelentkezik, akár kisugárzó jelleggel érinthetik a végtagokat is, tehát sok embernek zsibbad a lába, a karja a napi többórányi ülés következtében. Vannak úgynevezett túlhasználati betegségek is, ha az emberek órákat töltenek a számítógép előtt, jelentkezhet például könyök- vagy csuklófájdalom – mondta el a Napló kérésére Szekanecz Zoltán, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Reumatológiai Tanszékékének tanszékvezető egyetemi tanára.

A szakember kitért arra, hogy ha valaki felállás nélkül 4-5 órát ül a gép előtt, akkor nyaki fájdalmat, nyaki merevséget érezhet, mely kisugárzik a fejbe is. Tehát tulajdonképpen egy állandó fájdalomérzet jelentkezhet, emellett fáradtsághoz, izomfájdalomhoz, sőt hosszú idő alatt akár pszichés gondokhoz, rossz hangulathoz is vezethet.

Ne spóroljunk a széken!

Szekanecz Zoltán szerint a fent említett tünetekkel érkező beteg esetében először úgynevezett ergonómiai vizsgálatot kell végezni, mely során meg kell nézni, milyen munkakörülmények között dolgozik a páciens. Ha tartósan rossz a szék, a számítógép elhelyezése, fokozódni fognak a panaszok.

– A széknek nem csak kényelmesnek kell lennie. Azt szoktuk mondani, olyat kell venni, amelynek a háttámlája és ülőrésze egyben van. A szék legyen merev hátú, ne lehessen könnyen hátradönteni, valamint ügyelni kell az ülésre is, tehát egyenesen üljünk, ne féloldalasan, mert az megtekeri a gerincet – hangsúlyozta a reumatológiai szakember, majd kitért az iroda berendezésére is: – A számítógép képernyőjének szemben kell lennie velünk, nem oldalt, nem félirányban, hanem pont szemben. Ha valaki magasan ül, és alacsonyan van a képernyő, akkor tegyen alá könyveket! Továbbá olyan magasan kell ülni, hogy derékszögben legyen a felkarunk és az alkarunk – tudatta az egyetemi tanár.

Négy-öt órás, kiszállás nélküli autóvezetésnél is tapasztalható többek között derékfájás, nyaki merevség.

– Óránként 10 percre mindenképpen fel kell állni, s tenni néhány lépést. Ha hatvan percen keresztül ülünk egy helyben, ráadásul nem is megfelelő helyzetben, akkor nagyon nagy bajok lesznek. Szükséges a torna, vannak ötperces nyak- és gerinctorna-gyakorlatok, amiket bárki elsajátíthat, sőt a munkahelyi szünetekben is alkalmazhatók. Hosszú távon, ha valaki ülőmunkát végez, akkor járnia kellene tornára, masszázsra. Foglalkozni kell magunkkal, mert előbb-utóbb problémák jelentkeznek – fejtette ki Szekanecz Zoltán.

A „komputernyak” szindróma

A fentebb említett tünetcsoport szinte minden ülőmunkásnál jelentkezhet, sőt egyre inkább érinti a fiatalokat. – Ami a legrosszabb az egészben, hogy most már a fiataloknál, gyerekeknél is egyre gyakoribb ez a problémakör azáltal, hogy tulajdonképpen állandóan a gépen játszanak, vagy telefonoznak. Tipikusan előrehajtott fejjel, meggörnyedten bámulják a telefont órákig, ennek következtében olyan új betegségek jellemzőek a 20.-21. századra, mint például a „komputernyak” szindróma. Ez az új entitás gyakran fejfájásban, nyaki fájdalomban, szédülésben nyilvánul meg, amit az okoz, ha valaki órákig egy atípusos gerinchelyzetben ül, előre hajol, s közben folyamatosan bámulja a képernyőt – beszélt az újkori betegség mibenlétéről a reumatológiai szakember.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában