világszínvonalú ellátás

2019.10.19. 10:59

HIV: stabil a fertőzöttségi helyzet

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében működő HIV-ambulancia immáron ötödik éve biztosít világszínvonalú ellátást a HIV-betegek számára.

Az eddigi eredményekről, a megelőzésről és betegellátásról számoltak be a pénteki sajtótájékoztatón.

– Van létjogosultsága az intézménynek, a betegek ugyanazt a világszínvonalú ellátást tudják kapni, amit a budapesti centrumban – mondta dr. Jancsik Viktor, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infek­tológiai Szakambulanciájának részlegvezető főorvosa. Jelenleg 16, főleg fiatal férfi beteg kezelését látják el az itteni centrumban. 2014 óta eddig összesen 26 HIV-fertőzöttet kezeltek, nemrégiben pedig két új beteg jelentkezett a központban. A nemek megoszlása nálunk kissé eltérő, hiszen hazánkban a betegek 80 százaléka férfi és 20 százaléka nő, a cívisvárosban egyetlen nő beteg részesül ellátásban. Korosztály alapján azonban Hajdú-Bihar megyében is 25-40 év közöttiek a páciensek, évente pedig 400-500 ember vesz részt az anonim szűrésen. Az ellátóközpontban 3 havonta kell gyógyszerkontrollra és laborvizsgálatra járniuk a panaszmenteseknek, a szakorvosi ellátás szintén kórházon belül történik, együttműködve a társosztályokkal. Vidéki ellátóközpont Debrecenen kívül Miskolcon és Pécsen működik, hogy minél többen tudjanak lakóhelyükhöz közel részt venni a gondozásban.

Hazai helyzet

Közepesen alacsony, a közép-európai számoknak megfelelő a magyarországi helyzet. Tavaly 229 új HIV-fertőzöttet szűrtek ki. Ez az adat a korábbi évek nagyságrendjével megegyező, ezáltal pedig stabilnak mondható. Aggasztó azonban, hogy azoknak az aránya továbbra is magas, akiket már csak a betegség előrehaladott állapotában diagnosztizálnak. Minden 4. beteg csak későn szembesül a betegséggel. A Dél-pesti Centrumkórház Hermatológiai és Infektológiai Intézetének infektológusa, dr. Lakatos Botond 3-4 ezer főre becsüli országunkban a fertőzöttek számát, közülük azonban csak 2 ezer részesül ellátásban, pedig a legkorszerűbb kezeléssel és hatékonyabb gyógyszerekkel a vírusszám rendkívül nagy mértékben csökkenthető. A korai szakaszban elkezdett terápiával teljes értékű élet élhető, a vírusszám nullára redukálásával pedig a fertőzés esélye is a nullára csökkenhet.

Megelőzés, együttélés

A szexuális úton túl a betegség intravénás drogélvezettel is terjedhet, Magyarországon azonban utóbbi egyelőre nem dominál. A rizikócsoportba tartoznak a meleg populációk, partnereiket gyakran változtató emberek, drogélvezők.

A betegség 5-10 évig teljesen tünetmentesen lappang, ezért egy olyan mai magyar fiatalnak, aki rendszeresen él szexuális életet, és nem mindig védekezik megfelelően, évente egyszer ajánlott szűrésen részt vennie, így egészen biztosan időben felfedezik a fertőzést. A rendszeres szűrés a rizikócsoportoknak javasolt – mondta el a Naplónak dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Hozzátette, hogy aki elkezd gyógyszert szedni, 1 hónap után már nem fertőző, ha pedig rendszeresen szedi, senkire sem jelent veszélyt. Azonban ha valaki nem szedi a gyógyszert, 10-15 éven belül megjelennek az AIDS tünetei. A szakember bízik abban, hogy hamarosan a gyógyszertárakban is beszerezhető lesz az a gyorsteszt, amit orvos és recept nélkül bárki megvásárolhat. Ezzel otthon egy ujjbegyszúrással megállapítható, hogy ki van-e téve a veszélynek. A teszt technikai részletei még zajlanak. – Ez egy genetikai állományba beépülő vírus, a teljes gyógyulást csak a géntechnológia fogja tudni megoldani, ez azonban sajnos még messze van, csakúgy, mint az oltóanyag – válaszolta kérdésünkre.

A közhiedelemmel ellentétben például egy fertőzött nő, megfelelő ellátás mellett egészséges gyermeket szülhet. A HIV-fertőzötteket azonban ma még mindig sokan stigmatizálják, pedig terápiás kezeléssel teljes életet élhetnek csakúgy, mint egészséges embertársaik.

Laszkács Denise

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában