Interjú

2024.06.15. 09:02

Sohasem szabad abbahagyni – ez a kulcs a debreceni stand-upos szerint

A debreceni Király Ernő angol stand-uppal kezdte, most magyarul folytatja. Szerinte a jó humorista egyetlen poénnal képes áthuzalozni az emberek gondolatait. Interjú.

BDR Média

Ahogyan a név is mutatja, a stand-up comedy műfaja Amerikából indult, de Magyarországon is megvannak a hagyományai, csak itt egyszerűen kabarénak hívták. A szó szoros értelmében olyan előadást értünk alatta, ahol a humorista kellékek nélkül, csupán egy mikrofonnal a kezében kiáll, s úgy szórakoztatja a közönséget, hogy közben valamilyen szinten őket is bevonja. Valójában nem újkeletű műfaj, ugyanis a vásárokban, a varietékben és a cirkuszokban fellépő viccmesélő figurákra és bohócokra vezethető vissza, majd a 19. század vége felé kezdett kialakulni erősebben az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. A rádió és a televízió megjelenése újabb lökést adott a műfajnak, tömegszórakoztatássá igazán a hetvenes évektől vált. Humoristaként az ötvenes-hatvanas években lett népszerű Woody Allen, a hetvenes években pedig Steve Martin. Az 1980-as években a Saturday Night Live című tévéműsor tette ismertté többek között Robin Williams-et és Eddie Murphy-t. A kilencvenes években gomba módra elszaporodtak a comedy clubok Amerikában, Magyarországra pedig ekkor kezdett a műfaj angol elnevezése és annak egyes sajátosságai beszivárogni. 

Király Ernő debreceni humorista
Király Ernő debreceni humorista
Forrás: magánarchívum

Új humorista Debrecen „dumaszínpadán”

A magyar kabaré nagy alakja a hetvenes-nyolcvanas években tevékenykedő Hofi Géza, akit sokan ma is példaképnek tekintenek. A kilencvenes években Fábry Sándor épített be műsorába tipikus stand-up elemeket, majd az ő tehetségkutatója nyomán lettek ismertek a műfaj mai alakjai a 2000-es évek elején, mint például Kiss Ádám vagy Bödőcs Tibor. Közülük sokan megvetették lábukat a köztudatban, láthatjuk őket azóta is a tévében, a Showder Klubban és a Comedy Centralon. 2003-ban az első úgynevezett Dumaszínház is megnyílt Budapesten, ami fellépési helyszínt biztosít számukra, valamint önálló estjeiket az ország számos pontjára elviszik. Csak kiállsz és mondod, ennyire egyszerűnek tűnik. Ha valaki valóban tehetséges, és poénjaival meg tudja ragadni a közönséget, akkor lassacskán karriert építhet, eljuthat odáig, hogy ebből meg is tud élni. De itt sem lesz egyből híres és jól kereső sztár valakiből, a kezdőknek még melegen ajánlják, hogy ne adják fel addigi állásukat.

Debrecen is büszkélkedhet néhány befutott humoristával Hadházi László, Orosz Gyuri, Bruti és Elek Péter személyében (a teljesség igénye nélkül). Orosz Gyuri saját közösséget is gyűjtött maga köré, 2012-ben megalapította mai nevén a Stand Up Comedy Humortársulatot.

Debrecen „dumaszínpadán” újabb feltörekvő tehetség keresi a helyét: Király Ernő miután angolul már kipróbálta magát, most a magyar stand-up világába lép be. Informatikusként dolgozik, de személyisége ellentmond a kockának és erősen introvertáltnak hitt sztereotípiának. Kezdeti nehézségeiről, inspirációiról, a humor erejéről beszélgettünk vele.

Kicsit komolytalan a kérdés, de egy humoristának fel szabad tenni: mikor tűnt fel először, hogy vicces vagy?

Már huszonévesen feltűnt, hogy könnyen meg tudtam nevettetni a barátaimat, de a stand-up létem közvetlen előzménye a szabadulószobai játékvezetői tevékenységem. Tíz évig Angliában éltem, ahol az utolsó három évben szabadulószobát működtettem egyedül. A játék elején és közben instrukciókat és esetlegesen segítséget kellett adni a játékosoknak. Ezeket a száraz szabályokat próbáltam egyre szórakoztatóbban előadni, poénokat becsempészni, ami láthatóan tetszett az embereknek. Mondhatom, hogy a játék elején tartott biztonsági prezentáció fél év után kiforrta magát az első ötperces stand-up műsorommá.

Mikor döntötted el, hogy ezt akarod csinálni?

2019. január 7-én reggel 9 óra 23 perckor. Ekkor hoztam létre azt az online dokumentumot, amibe elkezdtem írni angolul az első poénokat azzal a határozott céllal, hogy azokat idővel elő is fogom adni. Ez a vágyam húsz éven keresztül nem hagyott nyugodni, végül a szabadulószoba érezhető sikere adta meg számomra a végső lökést.

Kik a példaképeid, akik inspirálnak, inspiráltak?

Egyértelműen Hofi Géza, a magyar humor koronázatlan királya. Robin Williams fergeteges improvizációi és Ricky Gervais, az Office sorozat megalkotója is mély nyomokat hagyott bennem. Meg kell említenem még Justin Biebert is, az ő Comedy Central Roast-ján fedeztem fel azt a stílust, amiben a mai napig írok és előadok. Robin Williams egyébként a Schindler listája forgatásán minden péntek este felhívta Spielberget, hogy egy tízperces beszélgetéssel kizökkentse a film témájából adódó általánosan levert lelkiállapotából.

Ezt szeretem a legjobban a humorban, bármilyen szomorú is valaki, ha hall egy nagyon jó poént, nem tudja megállni, hogy ne nevessen. A jó humorista egyetlen poénnal képes áthuzalozni az emberek gondolatait, és nincs más lehetőség, nevetni kell, mert erre utasít az agyunk. Ha valami vicces, az áttör minden más érzelmen, akár a legmélyebb gyászon vagy depresszión is.

Melyik irányzat vagy stílus áll hozzád a legközelebb?

Az egysorosok állnak hozzám közel, de ezekben is kerülöm a politikát és a vallást. Követem a stand-up alapszabályait, és nem használok olyan poénokat, amelyek sértők vagy ízléstelenek lehetnek.

Mikor, mi alapján írod a szövegeidet?

Imádok improvizálni, társaságban megnevettetni másokat. Ezek a spontán viccek néha a diktafonomon kötnek ki, és később beleszerkesztem őket az anyagomba. Amikor sok inger ér, a semmiből gyakran eszembe jut egy-egy poéncsíra, ami rengeteg átszerkesztés után akár még humoros is lehet, de bárhonnan jöhet inspiráció, egy tudományos cikkből vagy bulvárhírekből ugyanúgy, mint amikor a mesterséges intelligencia valami egyértelműen ostobát válaszol.

Király Ernő debreceni humorista
Percre pontosan emlékszik, mikor döntötte el, hogy a stand-uppal akar foglalkozni
Forrás: magánarchívum

Angol stand-uppal kezdted, most pedig áttérsz a magyarra. Mi ennek az oka?

Angliában angolul kezdtem el írni, hiszen ott terveztem előadni azokat. Amikor a covid miatt visszaköltöztem Magyarországra, itthon eleinte angolul léptem fel, de annak célközönsége limitált, főképp az egyetemistákra épül. Egyébként az angol nyelv ad egyfajta maszkot, bizonyos mondatokat vagy témákat könnyebben be tudok építeni, mivel nem az az anyanyelvem; egyes mondatok nem is tűnnek olyan erősnek számomra, hiszen nem kötődik hozzá érzelmi töltet; ezeket magyarul nem biztos, hogy megengedném magamnak. A magyar nyelvű előadásokra egyértelműen nagyobb az igény és a kereslet itthon. Több tehetségkutató műsor is van mind a televízióban és a rádióban, mind élőben. Úgy látom, a magyar előadók inkább sztorikkal lépnek fel, az egysoros, rövidebb poénok nem annyira elterjedtek.

Hosszú távon mi kell szerinted a sikerhez?

A jelenlét, azaz ki kell állni a színpadra, tehetségkutatókon szerepelni, minél többet foglalkozni vele, figyelni a visszajelzésekre, tanulni a hibákból. Sohasem szabad abbahagyni. Az elején nyilván nem leszek tökéletes, de a sok gyakorlás, szereplés segít majd csiszolódni.

A semmiből kitűnni biztosan nem egyszerű. Milyen nehézségekkel nézel szembe így a karriered elején?

Ismeretlenként nem könnyű fellépési helyet találni, sokszor még választ sem kaptam a terembérléssel kapcsolatos leveleimre. A szervezési feladatok először fejtörést okoztak, videósra és hangmérnökre is szükségem volt, hogy legyen referenciaanyagom. Első lépésként nagyobb közönség elérése a cél, ezért már jelentkeztem is a Stand Up Comedy Humortársulat tehetséggondozójába. A 2024-es verseny időpontját várhatóan néhány hónapon belül kitűzik, amikor lehetőségem lesz több ember előtt is fellépni. Vagy csak nagyon félreértettem azt az e-mailt…

Nagyon tudatosnak tűnsz, mik a további közeli és a távoli céljaid?

Minél több fellépést szervezni és azokról videókat készíteni. Szeretném építeni a követőtáborom, közben pedig folytatom az anyagok írását. Hosszabb távon nyilván szeretnék tévés fellépésekre is eljutni, akár saját egész estés önálló műsorral, és persze az angol fellépéseket sem szeretném elhanyagolni, kár lenne a sok lefordíthatatlan szóviccért.

Vágysz a hírnévre?

Mindenki szeretne figyelmet és főképp azt, hogy az értékei miatt figyeljenek rá. Úgy gondolom, ha valamiben jó vagy, érdemes azzal foglalkozni és azt kiaknázni. Mindenkinek van valamihez tehetsége, ha ezt megtalálod és megmutatod az embereknek, akkor emiatt fognak szeretni és követni. Az elismerés valamilyen szinten foglalkoztat. Plusz a hírnév, a pénz és a csajok (nevet)!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában