Vasdiploma

2023.09.07. 10:40

Vasdiplomát vehetett át az egykori debreceni tanár, Magdika néni, az ismert színésznő édesanyja

Az egykori debreceni Füvészkerti Általános Iskolában tanított Eszenyi Enikő édesanyja, Eszenyi Lajosné Gaál Magdolna.

Nagy Emese

Eszenyi Enikő édesanyjával, Eszenyi Lajosné Gaál Magdolnával

Forrás: Eszenyi Enikő/Facebook

Vasdiplomát vehetett át a napokban a Nyíregyházi Egyetemen Eszenyi Lajosné Gaál Magdolna, aki 65 évvel ezelőtt a Nyíregyházi Állami Tanítóképző Intézetben szerzett tanári diplomát – lánya, Eszenyi Enikő színésznő osztotta meg a csodás hírt Facebook-oldalán.

A videókból kiderül, Magdika néni a főiskola elvégzése után 15 évig Csengeren, majd a debreceni Füvészkerti Általános Iskolában tanított – innen ment nyugdíjba is. Lánya, az ismert Eszenyi Enikő is a debreceni általános iskolában töltötte kisiskolás éveit, első és második osztályos korában még az édesanyja is tanította.

Lelkiismeretes, türelmes és igazságos tanító

„Hetven éve vagyunk barátnők Bellovai Barnabásné Kalica Máriával, a főiskolai évek alatt mindent együtt csináltunk, nagy egymásra találás volt a miénk” – fogalmazott a videóban Magdika néni. 

Hozzátette, a kollégiumi szobákban akkoriban csaknem negyvenen aludtak, emeletes ágyak voltak, és egy héten egyszer volt meleg víz, de kibírták. A többi napon hideg vízzel zuhanyoztak.

Magdika néni elmondta, sokáig nem találkozott barátnőjével, ugyanis elkerültek egymás mellől, de tartották a kapcsolatot. „Érdekes, az ő lánya is az Enikő nevet kapta, pedig nem beszéltük meg egymással, hogyan fogjuk hívni lánygyermekeinket. Én azért az Enikő nevet választottam, mert olvastam egy Jókai-regényt és ott egy szereplőt így hívtak, azonnal megtetszett és elhatároztam, ha lányom lesz, akkor bizony ezt a nevet kapja. Marika közel lakott a román határhoz, ahol felkapott volt ez a név, így ő is emellett döntött” – idézte fel. Majd kiemelte, mindig is nagyon szeretett tanítani, imádja a gyerekeket.

Magdi tanító néni mindkét gyermekemet tanította a Füvészkerti Általános Iskolában. Mai napig emlegetjük, nagyon szerettük. Lelkiismeretes, türelmes és igazságos volt. Kitűnő alapokat kapott tőle minden gyerek. Nagyon jó egészséget és hosszú boldog éveket kívánunk neki

– írta a bejegyzés alá az egyik kommentelő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában