Atlétikai vb

2023.06.15. 12:20

Sebastian Coe avatta fel a Nemzeti Atlétikai Központ futópályáját

Sebastian Coe szerint az építők fantasztikus munkát végeztek, így a budapesti Nemzeti Atlétikai Központban kiemelkedő teljesítményeket érhet el az augusztus 19-én kezdődő világbajnokság több mint 200 országból érkező 2000 versenyzője.

MW

Sebastian Coe kétszeres olimpiai bajnok a Bp. Honvéd és a Gödöllői EAC atlétapalántái kíséretében avatta fel a Mondo-pályát

Forrás: Facebook / Szalay-Bobrovniczky Kristóf

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke az eseménynek otthont adó új létesítményben csütörtökön arra biztatta a magyar embereket, hogy minél többen látogassanak ki a vb-re, mert történelmi pillanatok részesei lehetnek. Hozzátette, az atléták már az idei Gyémánt Liga-versenyeken is bizonyították, milyen kiemelkedő formában vannak. Ezt követően a kétszeres olimpiai bajnok Coe a Bp. Honvéd és a Gödöllői EAC atlétapalántái kíséretében avatta fel a Mondo-pályát, amelyen egy kört futott a gyerekekkel.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf  sportért felelős honvédelmi miniszter beszédében emlékeztetett rá, Magyarország 2018 decemberében nyerte el a vb rendezés jogát. A miniszter egy csodának nevezte a Nemzeti Atlétikai Központot, köszönetet mondott érte Ferencz Marcel tervezőnek, aki szerinte a magyar tudást vitte vele a létesítménybe, Fürjes Balázsnak, aki koordinálta az építkezést, Schmidt Ádám kormánybiztosnak, valamint a kivitelezőknek, akik megvalósították. Hozzátette, a vb szervező csapata is fantasztikus  munkát végez.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: 

 

az eredmények azt mutatják, hogy az atlétika fantasztikus fejlődésen megy keresztül, és a Nemzeti Atlétikai Központ számos innovatív megoldással alkalmazkodik ehhez a fejlődéshez.

 

"A sportok királynője koronájának a közepén állunk, ez a minden igényt kielégítő, korszerű létesítmény Közép-Európa legnagyobb atlétikai stadionja és edzőközpontja" - hangsúlyozta a miniszter, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a budapesti létesítményben augusztusban 35 ezren szurkolhatnak a világ legjobb atlétáinak, majd a vb-t követően szabadtéri edzőterem és sétálópálya áll a szabadidős sportolók rendelkezésre, és 15 ezer néző előtt rendezhetnek benne atlétikai versenyeket.

Sebastian Coe kiemelte, az első napon kerül sor a női 10 ezer méteres döntőre, amelyben fantasztikus teljesítményre lehet számítani Sifan Hassan és Letesenbet Gidey indulásával, a második napon pedig a férfi 100 méteres síkfutás döntőjét rendezik.

Azt reméljük, hogy nagyon lelkes szurkolók látogatnak majd ki a vb-re, hogy támogassák az atlétákat. Ne felejtsük el, hogy atlétikában Magyarország tíz olimpiai bajnoka közül öt kalapácsvetésben szerezte meg címét, erre a számra szintén a vb elején kerül sor 

- hangsúlyozta a WA elnöke, majd megköszönte Magyarország kormányának és a fővárosnak a támogatást.

A budapesti atlétikai vb Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz, amelyet augusztus 19. és 27. között rendeznek a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyalogló versenyeknek otthont adó Hősök terén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában