Szigorú lépések

2024.01.20. 11:20

Idén sem haladhat át agráráru Magyarország területén ellenőrzés nélkül

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közölte, közúton, vízen és a vasúti forgalomban is fokozottan figyelik a gabonát szállító járműveket.

MW

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei plombát raknak egy Ukrajna felõl érkezett tranzitkamionra, miután mintát vettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a jármû kukoricaszállítmányából a záhonyi közúti határátkelõhelyen 2023. április 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Tavaly áprilisban, az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalom hatálybalépésével vette kezdetét egy ellenőrzéssorozat, amely jelenleg is tart. Ez idő alatt a járőrök több ezer, gabonát szállító kamiont, vasúti szállítmányt és teherhajót vizsgáltak át - tudatta a NAV.

A közlemény szerint a Magyarországra belépett szállítmányokat nyilvántartásba veszik, lezárják, és egészen a kilépésig nyomon követik. A pénzügyőrök a vízi úton érkező gabonaszállítmányokat, a Duna teljes magyarországi szakaszán, járőrhajókkal tartják folyamatos kontroll alatt.

Mint írták, az autópályán, közúton, telephelyen és vasúti forgalomban a NAV Bevetési Igazgatóságának járőrei ellenőrzik a korlátozás alá eső termékeket, amelyeket kamerarendszeren keresztül is figyelnek.

Amennyiben azt látják, hogy a szállítmány eltér az eredeti útirányától, azonnal járőrt irányítanak utána. Az ország bármely pontján azonnal ellenőrizni tudják a kormány által hozott gazdaságvédelmi intézkedések betartását - írták.

A rendeletet megsértő fuvarozók, a szállított áru adó nélküli értékével megegyező összegű bírságra számíthatnak - áll a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában