Az OTP Bank Nyrt. lett az év vállalata

2022.11.10. 21:52

Kiosztották az idei TOP200 díjakat és megjelent a Magyarország legnagyobb cégeit összesítő évkönyv

Nagyszabású gála keretében adta át a Figyelő az idei TOP200 díjakat, ezzel párhuzamosan jövő héttől kapható a nagyközönség számára a Figyelő TOP200 Évkönyv, amely a legnagyobb és a leggyorsabban növekvő hazai vállalkozásokat állítja sorrendbe.

Fotó: photos by Baksi

A Figyelő több mint 20 éve állítja össze a legnagyobb vállalkozások rangsorát. Az OPTEN Informatikai Kft. adataira támaszkodva összeállított évkönyv idei tematikája az inflációra, az orosz-ukrán háború miatt kialakult gazdasági helyzetre és az ebből fakadó makrogazdasági folyamatokra fókuszál.  

A kiadványból kiderül, hogy a TOP200 cég árbevétel növekedése 8,5 százalékponttal haladta meg a pénzintézetek nélküli nemzetgazdasági árbevétel növekedést. Nem meglepő, hogy a 200 legnagyobb magyarországi vállalat jelentős mértékű árbevétel növekedést realizált 2021-ben, hiszen a COVID okozta nyomás „lazulását” minden gazdasági szereplő igyekezett a maga javára fordítani és ez megmutatkozott a 2021-es GDP növekedésében is. Az alacsony bázisra vetülő 2021-es növekedés nominális értéke meghaladta a 10 ezer milliárd forintot, ami annak tükrében sem elhanyagolható, hogy a TOP200 esetében 2020-ban az árbevétel mindössze 1 százalékkal csökkent 2019-hez képest. 

 

A TOP200 cég felső és alsó árbevétele közötti olló szemben a 2020-as tendenciával megfordult és jelentősen bővült 2021-ben. A TOP200-as listába 2021-ben közel 12 milliárd forinttal több árbevétel mellett lehetett bejutni, mint 2020-ban. A 2021. évi küszöbérték 69,7 milliárd forint volt, míg 2020-ban ehhez elég volt 57,8 milliárd forint árbevétel. 

Az első 10 cég a teljes lista árbevétel növekményének közel 50 százalékát realizálta. A teljes táblázat árbevétel növekményéből az első tíz 5,1 ezer milliárd forintot ért el. Nominál értékben a MOL volt a legeredményesebb a közel 2 ezer milliárd forint növekménnyel, míg százalékosan az új belépő BYD Smart Device Hungary Kft. – 3596 százalék ugrással. 

A Top 10 cég 2021/2020-as pozíciója és árbevétele milliárd forintban: 

 

Hagyományosan a Figyelő TOP200 Gálán adták át a médium által felkért zsűri ajánlásával az Év vállalata, az Év pénzügyi vállalkozása, az Év innovatív vállalata díjakat. Ugyancsak átadták az OPTEN Stabilitás, valamint a Provident Társadalmi és Hasznossági Díjat. A Nemzeti Útdíj Szolgáltató Zrt. a Közlekedéstudományi Egyesülettel közösen a Közlekedési Innovációs Díjat adta át. A Bálna Budapestben november 10-én este megrendezett eseményen közel félezer vendég jelent meg, köztük a legnagyobb hazai vállalatok első számú vezetői, illetve a magyar gazdasági élet meghatározó szereplői. Az est fővédnöke Varga Mihály pénzügyminiszter volt. 

Fotós: photos by Baksi

Díjak és díjazottak: 

Az év vállalata – OTP Bank Nyrt.

Az év pénzügyi Vállalkozása – CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.

Az év innovatív Vállalata – Schneider Electric Zrt.

OPTEN Stabilitás Díj – Richter Gedeon Nyrt.

Provident Társadalmi és Hasznossági Díj – Pénziránytű Alapítvány

NÚSZ-KTE Közlekedési Innovációs Díj – Prolan Zrt. 

A szakmai zsűri tagjai voltak: 

Bánhegyi Zsófia, Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgató

Bárány László, Master Good Kft., tulajdonos, ügyvezető igazgató

Csorbai Hajnalka, OPTEN Informatikai Kft. stratégiai igazgatója

Ferenczi I. Szabolcs, FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök vezérigazgatója

Sávoly Attila, Zoltek Zrt. pénzügyekért, logisztikáért és beszerzését felelős igazgató

Tálos Péter, Foxconn-csoport, magyarországi operációért felelős alelnöke 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!