Bulvár-celeb

2023.05.21. 10:50

Vigyázni: hatalmas darazsak jelennek meg a kertekben a napokban

Nem velük, hanem rájuk kell vigyázni: 50 ezer forintjába kerülhet, ha valaki bántja a védett tőrösdarazsakat.

Magyarország és Európa legnagyobb hártyásszárnyú rovarfaja nem veszélyes. A lódarázs potroha csíkos, ennek más a rajzolata

Forrás: KISKUNSÁGI NEMZETI PARK

Fotó: Balogh Diána

Májusban jelennek meg a kertekben az ártalmatlan tőrösdarazsak, az itthon féltucatnyi fajjal bíró rovar természetvédelmi értéke ötvenezer forint, így elpusztításuk törvénybe ütköző cselekedet – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mindennek ellenére sokan tömegesen mérgezik meg a tőrösdarazsakat, az MME szerint nem ismerik fel, hogy védett fajról van szó és összekeverik a lódarázzsal. 

A lakosság számára ijesztő lehet a nőstények közel öt centiméteres példánya, ami Európa legnagyobb hártyásszárnyúja.

Noha a tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban, ha nem fogja meg őket az ember, nem használják védekezésre, ahogy a mérgüket sem támadásra, hanem a lárvák megbénítására szolgál.
Megjelenésükre ott lehet számítani, ahol cserebogár, szarvasbogár, orrszarvúbogár nagy számban fordul elő talajban, pusztuló fában vagy komposztban. Mint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület írja, a tőrösdarazsak a kertek nélkülözhetetlen biológiai kártevőirtója. Jellegzetes, talajhoz közeli lassú repülésük alapján szintén felismerhető.

Fontos, hogy az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint, elpusztításuk éppen ezért törvénytelen is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában