HAON - PR cikk

2013.08.15. 14:15

Az új ŠKODA Octavia RS megérkezett

Lehullt a lepel az Octavia valaha készült leggyorsabb változatáról.

Lehullt a lepel az Octavia valaha készült leggyorsabb változatáról.

Az új ŠKODA Octavia RS-sel folytatja a cseh autógyártó a tavalyi évben meghirdetett és egyben történelmének legnagyobb modelloffenzíváját. Az új ŠKODA Octavia RS és Octavia Combi RS lenyűgöző benyomást kelt méreteinek, erőteljes motorjainak, innovatív technológiáinak és sportos dizájnjának köszönhetően.

Az Octavia harmadik generációja méreteit tekintve 5 cm szélesebb, 9 cm-rel hosszabb elődjénél, tengelytávja 10 cm-rel nőtt, melyet a sportos RS modell is követ. A nagyság a csomagtartó 590 literes méretében is látszik, mely combi kivitel esetén 610 liter.

Az autó orr-részét az RS logóval ellátott, karakterisztikus ŠKODA hűtőrács, illetve az új első lökhárító és a ködlámpák uralják. Oldalsó nézetben az Octavia RS sport futóművének köszönhetően jóval alacsonyabb hagyományos társához képest. Az autó külső megjelenésében még jelentős szerepet játszik a magas tornádó vonal, valamint a hegyes élek és formák.

Az új Octavia RS hátulját a fekete diffúzor elem és a széles fényvisszaverő csík dominálja, amelyek épp olyan megkülönböztető jegyei az autónak, mint a hátsó lökhárítóba épített, trapéz alakú, krómozott kipufogócső vagy a spoiler.

A sportos külső sportos belsőt takar. Az új ŠKODA Octavia RS motorválasztékában két vadonatúj motor szerepel: a kétliteres, 220 LE teljesítményű turbó benzinmotor és a kétliteres, 184 LE teljesítményű turbó dízelmotor. Mindkét motorváltozat elérhető hatsebességes DSG és manuális váltóval egyaránt. A 2.0 TSI motorral felszerelt változat 6,8 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h sebességre. Az elérhető maximális sebesség 248 km/h, amely az előző generációét 6 km/h-val haladja meg. A 2.0 TDI motorral felszerelt változat 8,1 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h sebességre.

Az RS modellek mindegyike Multilink hátsó felfüggesztéssel, XDS differenciálzárral és Green tec csomaggal (Start-Stop rendszerrel, fékenergia visszanyerési technológiával) érkeznek Csehországból. Az autó megalkotói három új könnyűfém keréktárcsát terveztek: a 17”-os „Dorado”-t, a 18”–os ezüst és antracit színben kapható „Gemini”-t és a 18”-os „Pictoris keréktárcsát.

A tervezők újonnan kifejlesztett RS első sportülésekkel és háromküllős multifunkciós bőrkormánnyal látják el a modellt. A kézifék és a váltó is bőrborítást kapnak, míg pedálok nemesacélból készülnek. A színes Maxi DOT kijelzővel ellátott műszerfal egyedi RS dizájnnal rendelkezik.

Már széria kivitelben is magas felszereltségű RS-hez (Bi-Xenon fényszórók, Led nappali fénnyel elöl-hátul, Maxi-dot multifunkciós kijelző, kétzónás digitális klímaberendezés, Bluetooth telefon előkészítés, tempomat, elektromosan behajtható, sötétedő külső tükrök, bőr/szövet ülés, stb.), felárért vezetéstámogató rendszerek érhetőek el, mint például a sávtartó rendszer, távolságtartó tempomat, fáradtságérzékelő szenzor, parkolást segítő rendszer, vagy az utasvédelmi rendszer, mely felhúzza az ablakokat, tolótetőt bezárja, megfeszíti az öveket veszély esetén.

A benzines limuzin kivitel 7,8 millió forintos induló áron kapható, dízel erőforrással csak 60 ezer forinttal kerül többe. Az Octavia RS igazodik teljesítményében, méretében, és felszereltségében is az árához, sőt most 600 ezer forint bevezetési kedvezménnyel kevesebbért lehet hozzájutni. Ideális választás azok számára, akik egy sportos, dinamikus, tágas, de nem feltűnő autót szeretnének, gazdagon felszerelve. Optimális akár családi autónak, mely nemcsak a családfőnek fog tetszeni sportossága miatt, hanem a család többi tagjának is, mert ha bevásárlásról vagy utazásról van szó nélkülözhetetlen a tágas hely és a kényelem.

Az Új ŠKODA Octavia RS-t kipróbálhatja augusztus 22-23.-án a Full-Auto Kft. ŠKODA Márkakereskedésben, Debrecenben a Mikepércsi út végén a ŠKODA Octavia RS tesztvezetési napok keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!