HAON - Kultúra

2018.03.28. 11:51

Írókáztak, berzselnek, hagymahéjjal színeznek

Nádudvar - Kreatívan készülnek a húsvétra a helyi hagyományőrzés „bölcsőjében”, a nádudvari Kincsesházban.

Nádudvar - Kreatívan készülnek a húsvétra a helyi hagyományőrzés „bölcsőjében”, a nádudvari Kincsesházban.

Nyuszisimogató, tojásfa-készítés mézeskalácsból, locsoló- és tavaszköszöntő versek vetélkedője mellett idén is minden bizonnyal a húsvéti tojás díszítése viszi a prímet a március 31-ei húsvétoláson. Ugyanis a Kincsesház csapata, élükön Ludmanné Papp Ilona pedagógussal, évek óta felkészülten várja a húsvétra hangolódó gyerekeket, felnőtteket. Férje, Ludman Károly minden évben szabadtűzön, kemencében készülő ételek illatával csalogatja a látogatókat. Erdős Mária Éva festőművész kreativitása pedig számos játékos, s egyben figyelemfelhívó alkotást eredményezett.

Alatta az eredeti szín

A hagyományok őrzésével, a népi motívumok, eszközök és módszerek használatával készülő hímes tojások írókázással alakultak tavaly. Ez a tojásdíszítési technika a tojásírás, azaz a viaszolás. Az ehhez szükséges eszközt, az írókát saját kezűleg is elkészíthetjük, ami nem más, mint egy kis botra, vesszőre „szerelt” tű, e köré egy fém lemezt hajlítunk kúpszerűen, hogy az olvasztott viasz ki tudjon folyni nyomott hagyva a tojáson. Az így készült minta nem fog beszíneződni a hagymahéjból főzött színezővízben, így az fehéren díszeleg a hímes tojáson. A viaszt festékanyaggal helyettesítve, színezve más színben is pompázhat a tojásunk.

Idén Baranyai Ildikó a berzselés, vagyis a levélrátétes díszítés módszerét ismerteti meg a tojásfestő lánykákkal. Ehhez nem is kell más, csak pár növényi levél, természetes festő lé, és egy használaton kívüli nejlonharisnya, amibe az előkészített tojást és a mintalevelet behelyezzük. Ezt a csomagot helyezzük a színező lébe, s ha – szoros rögzítésnek hála – a levelek alá nem folyik be a festő lé, akkor a tojás megőrzi eredeti színét a levél formája alatt. Majoros Györgyné Jucika néni a húsvéti mézeskalács alkotások felelőse lesz e napon.

- Marján László -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!