Gazdaság

2018.04.03. 09:36

Bezárja kabai telephelyét az Evonik

Kaba - A döntés 120 munkavállalót érint, Kaba 90 millió forint helyi adótól esik el.

Kaba - A döntés 120 munkavállalót érint, Kaba 90 millió forint helyi adótól esik el.

  • Hosszas előkészítés után a múlt héten csütörtökön döntött az aminosavat gyártó kabai üzem leállítása mellett cégvezetés – válaszolta a Napló kérdésére Molnár Mariann, az Evonik magyarországi kapcsolattartója, aki hozzátette: a tulajdonos komoly erőfeszítéseket tett arra, hogy a telephely további hasznosítására szakmai befektetőt találjon. Külföldön ez kudarcba fulladt, reményt jelenthet az, hogy magyar befektetőkkel még tárgyalnak.
  • Szegi Emma, Kaba polgármestere megkeresésünkre elmondta, hogy az üzem bezárása a településének nagy érvágás, hiszen 120 ember munkahelye megszűnik, és a város éves szinten 90 millió forint helyi adó bevételtől esik el. A cég tőlük is kért segítséget befektetők keresésében. Ennek eredménye 2–3 hét múlva derül csak ki.
  • Az Evonik 2018. április végéig leállítja aminosav termelését Magyarországon a kabai telephelyén. A döntést oka az Evonik által Kabán, ThreAMINO® márkanéven gyártott, L-treonin aminosav piacán tapasztalható intenzív és egyre növekvő verseny.

    – A jelentős és folyamatos optimalizáció ellenére a gazdasági termelés hosszútávon történő fenntartása a továbbiakban nem lehetséges az Evonik számára Kabán.

    Emiatt úgy döntöttünk, hogy leállítjuk a termelést Kabán, ami összhangban áll az aminosav üzletágunk vezető pozíciójának megőrzésére irányuló stratégiánkkal”

    – mondta dr. Auer Emmanuel, az Evonik Takarmányozási Üzletágának vezetője.

    A döntés meghozatala előtt a bezárás lehetséges alternatíváit alaposan megvizsgálták. Az Evonik vevői számára világszerte biztosított marad a ThreAMINO® szállítása. A ThreAMINO®-t állateledelhez adják az aminosavak optimális egyensúlyú bevitele érdekében.

    Szociális szempont

    Az Evonik szorosan együttműködik az Evonik Agroferm Zrt. üzemi tanácsával, a szakszervezettel és a magyar hatóságokkal a közelgő elbocsátások szociális szempontból lehető legelfogadhatóbb kezelése érdekében. A gyártás leállását követően a telephely további hasznosítási lehetőségeiről a magyar hatóságokkal való szoros együttműködésben fog döntés születni – áll az Evonik Agroferm tájékoztatójában.

    HBN

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!