Életstílus

2016.02.11. 10:24

Ha farsang, akkor fánkevés: egyszerű receptek mindenkinek!

Hajdú-Bihar - A fánk a farsang elmaradhatatlan eledele, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak.

Hajdú-Bihar - A fánk a farsang elmaradhatatlan eledele, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak.

A farsang vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. Tavaszváró ünnep, amely híres a zajos mulatozásról, a tréfacsinálásról, a bolondozásról, a nagy eszem-iszomokról és egyben a párkeresés, udvarlás időszakának is tartották, tartják. Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük.

Búcsú a téltől

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (Rió, Velence), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást. Farsang ünnepéhez kötődik Magyarországon a népi színjátszás kialakulása is. Sokfelé rendeztek bálokat, táncmulatságokat a falvakban, illetve a nagypolgárság és az arisztokrácia a városokban. Vidéken általában a kocsma vagy a fonó volt a színtere ezeknek az eseményeknek. Népszerűek voltak a batyus bálok, ezekre a résztvevők vitték az ételeket, jellemzően kalácsot, süteményt és általában baromfihúsból készült fogásokat. Farsangi ételekben pedig nincs hiány: gondoljunk csak a többféle módon elkészíthető fánkokra, kocsonyákra, hideg és meleg ételekre.

A fánk a farsang elmaradhatatlan eledele, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak, például azért sütötték, hogy a vihar ne vigye le a háztetőt. A fánknak számtalan változata ismert: szalagos, farsangi, rózsafánk, forgácsfánk vagy csöröge, cseh fánk vagy kőttes fánk, töltött és töltelék-nélküli, egyszerű és különleges.

Az alaprecept

A továbbiakban fánkrecepteket osztunk meg olvasóinkkal. Gyönyörködjenek az alaprecept fázisfotóiban, amik bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a végeredmény bizony valóban egy ellenállhatatlan csoda.

- Faar Ida -


Ízletes fánkok leírásai


Almás fánkocskák

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 1 kg savanykás, tisztított alma reszelve, 1 élesztő, 1 evőkanál porcukor, 1 l tej, 10 dkg margarin, 4 egész tojás, só; olaj, fahéjas porcukor

Elkészítés: 2 dl tejben elkeverjük az élesztőt, pici cukrot szórunk rá, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. A lisztből a felfutott élesztőből, tojásokból, és a margarinból pici só hozzáadása után a tejjel közepes keménységű tésztát gyúrunk, cipóvá formáljuk, liszttel megszórjuk, és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt almát. Nyújtódeszkára borítva közel fél centi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd forró olajban mindkét oldalukat megsütjük. Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.


Rózsafánk

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg friss élesztő, 15 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 4 dl tejföl, 20 dkg vaj, 6 tojássárga

Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk. Összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, a cukorral és a tejföllel. Meleg helyen duplájára kelesztjük, majd vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a közben habosra kevert vaj kétharmad részét, rászórjuk a vaníliás cukrot, és összesodorjuk, mint a rétest szokás. Egy nagy tepsit kikenünk 2 evőkanál vajjal. A tésztából 2-3 centiméteres darabokat vágunk, és úgy fordítjuk meg, hogy lapjával feküdjön a kezünkben, alulról kissé összenyomjuk, így olyan lesz, mint a rózsa. A tepsiben egymástól 2 cm távolságra helyezzük el a tésztadarabokat, majd a megmaradt vajjal bekenjük a tetejüket. Közepesen meleg sütőben pirosra sütőben.


Gyors joghurtos fánk

Hozzávalók: 5 egész tojás, 2 pohár natúr joghurt, 4 evőkanál porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, só, 1 csomag sütőpor, 40 dkg liszt

Elkészítés: Mindezt összekeverjük, úgy, hogy a lisztet utoljára adjuk hozzá. 5 percig pihentetjük, majd forró olajban kanállal szaggatva kisütjük.


Burgonyafánk

Hozzávalók: 2 nagyobb burgonya, só, 2 dl tej, 2-3 dkg élesztő, teljes kiőrlésű liszt, olaj a sütéshez

Elkészítés: A burgonyát sós vízben megfőzzük, áttörjük. A langyos tejbe belerakjuk az élesztőt, majd összekeverjük a krumplival. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. 15-20 percig kelesztjük, majd nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Bő, forró olajban kisütjük.


Diabetikus túrófánk

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg túró, 20 dkg vaj, édesítőszer, 4 tojássárgája, 1cs sütőpor, só, 1 citrom reszelt héja, olaj a sütéshez

Elkészítés: A hozzávalókat alaposan összekeverjük, félóra pihentetés után lisztezett deszkán fél centisre kinyújtjuk, kiszaggatjuk, forró olajban kisütjük. Diabetikus lekvárral tálaljuk.​


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!