Életstílus

2008.09.03. 12:15

Miért nem használ a diéta?

<p>Diétázik a fél világ, mégis egyre több a kövér ember. Miért? Lehet, hogy mégsem a női magazinok útmutatása az üdvözítő?</p>

Rengeteg népszerű fogyókúrás módszer terjeng a világhálón és a nyomtatott médiában egyaránt. De mi is a fogyókúra szó jelentése? Ha valamit csak kúraszerűen alkalmazunk, akkor evidens, hogy egyszer abbahagyjuk. S utána mi történik?

Még ha eredményt is érünk el vele, hamar visszaszedjük a leadott kilókat (hangsúlyozom, kilókat, nem pedig testzsírt).

Először azt kell megértenünk, hogy az emberi test egy komplex gépezet, ami folyamatosan igényli a számára szükség összes tápanyagot. Ha ezekből nem kapja meg az optimális mennyiséget, raktározni kezd, mert azt hiszi, hogy ínséges időket él át és bizonytalan a következő étkezés ideje.

A divatos fogyókúrák pont ezt a tényt hagyják figyelmen kívül. Számtalan példát lehet említeni: káposztaleves-, citrom-, ananász-, krumpli-, csokidiéta (!). Ezek mind-mind csak egyfajta tápanyaggal látják el a szervezetünket, vagy még annyival sem. Ha valaki például káposztalevessel akar lefogyni, nagy hibát követ el, hisz a teste éhezik közben.

Hiába lesz a mérleg szerint kevesebb kiló, a tükör nem hazudik. A testzsírszázalék nemigen csökken, ellenben az izomtömeg hanyatlásnak indul – ez okozza a súlycsökkenést.

Mi a megoldás?

Egyetlen út van, ez pedig az életmódváltás. Nem 90 napra kell előre tervezni, hanem egész életünkre. Tervezzük meg előre, hogy mit fogunk enni, számoljuk ki a kívánt mennyiséget és osszuk el 5-6 alkalomra.

Mennyit együnk?

Ha fogyni szeretnénk, célszerű utánanézni, hogy egyes táplálékfajták mennyi fehérjét, szénhidrátot, zsírt tartalmaznak. Általánosságban elmondható, hogy az alakformáláshoz nők esetében testsúlykilogrammonként körülbelül 1-2 gramm fehérjére (protein) és 2-3 gramm szénhidrátra van szükség (ha súlyzós edzést végzünk, ez a szám természetesen magasabb, mert több energiára lesz szükségünk).

A szénhidrát mennyiségét a testünk változásának függvényében csökkentjük, vagy növeljük. Tehát ha hetente 1 kilogrammnál többet fogyunk, növeljük, ha fél kilónál kevesebbet adunk le, csökkentjük.

Szervezetünknek szüksége van élettanilag fontos telítetlen zsírokra is, túlzásba vinni ezeket sem szabad, az összkalória bevitel maximium 10 százaléka származzon belőlük.

Mit együnk?

Fehérjeforrások: szárnyasok (zsíros rész nélkül), hal, tojásfehérje, sovány túró, proteinpor.

Szénhidrát: rizs, burgonya, zabpehely, teljes kiőrlésű tészta, teljes kiőrlésű kenyér, hüvelyesek.

Zsír: lenmagolaj, olajos magvak (dió, mogyoró stb.)

Ügyeljünk az elegendő folyadékbevitelre is, egy 80 kilós embernek körülbelül napi 4 liter a szükséglete.

Testmozgás

Legjobb, ha az aerob edzést (tempós séta, kerékpározás) súlyzós edzéssel kombináljuk, így megtartjuk az izomzatunkat is. Célszerű heti 3 súlyzós és 3 aerob tréninget végezni, 45 perc-1 óránál ne legyen hosszabb az edzésünk. Naponta figyeljük testünkön a változást, hetente mérjük meg a testsúlyunkat és ezek alapján emeljük, vagy csökkentsük az aerob edzéseink számát.

Sz. Sz.

  • Izomdiszmorfia – na ne röhögtess...
  • Mindenkinek lehet rossz napja
  •  Video
  • Lazának áll a világ…
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!