Életstílus

2007.12.05. 12:11

Jogaink elbocsátáskor

<p>Elbocsátáskor a jövőnkről a tét, ezért mindenképp szükségünk van tárgyalási készségre.</p>

Semmit ne írjunk alá, amíg munkajogász tanácsát ki nem kértük, és semmi esetre se menjünk bele a munkaszerződésközös megegyezéssel történő megszüntetésébe, ugyanis ebben az esetben nem érvényesülnek a felmondási tilalmak, illetve korlátozások. Konzultáljunk a szakszervezet képviselőjével (ha van ilyen) vagy a munkaügyi központ szakemberével. Kellő információval a háttérben sokkal kedvezőbb alkupozíciót lehet kialakítani. Feltétlenül tájékozódni kell a ránk érvényes felmondási tilalmakról, korlátozásokról és a végkielégítés mértékéről. 

Az elbocsátás feltételeiről folytatott tárgyalásokat illetően tudni kell, hogy a munkáltatók inkább kerülik a hosszú, tetemes kiadásokkal, esetleg negatív sajtóvisszhanggal is járó jogvitát. A cégek általában igyekeznek a közvéleményben jó benyomást kelteni, és bizony ronthatja a képet, ha egy vagy akár több, bosszúra szomjazó volt dolgozó rossz hírét kelti a vállalatnak. Az sem mindegy nekik, hogy milyen lesz az ott maradók hangulata, munkakedve, cég iránti lojalitása. 

A bűntudat szintén fontos tényező. Akár hisszük, akár nem, a munkáltatóknálelbocsátások idején – működésbe lép egyfajta kollektív lelkiismeret.

Másrészt ki kell használni a felmondást közlő vezető egyéni kellemetlen érzéseit. Ennek intenzitása függ egyrészt a vállalatnál eltöltött szolgálati időtől, másrészt a betöltött munkakör szintjétől: ez minél felelősségteljesebb, annál intenzívebb a lelkiismeret-furdalás, hiszen tudják, hogy az illetőnek nehezebb lesz az eddiginek megfelelő állást találnia. Az ötven év felettieknek és a nőknek mindig nehezebb az újra elhelyezkedés, ezért a munkáltatók fogékonyabbak az ilyen munkatársak igényeire és segítőkészebbek az elbocsátás utáni időszakban.

A különleges szakterületekre képzett vagy nagyon szűk területen gyakorlatot szerzett dolgozóknak meglehetősen behatároltak az elhelyezkedési lehetőségeik, ezért szintén különleges elbánásra számíthatnak. Mindezeket figyelembe véve használjuk ki ezeket a kiskapukat, hogy minél jobbak legyenek az esélyeink a jövőben.

Topjob.hu

 

Kapcsolódó cikkek:
Hogyan viselkedjen a felvételi elbeszélgetésen?
Miért van szükség kézzel írott önéletrajzra?
Hogyan épül fel egy profi önéletrajz?

Érvek és ellenérvek az önéletrajz-írás mellett
Érdemes-e itthon nyelveket tanulni?

A kapcsolatépítés fortélyai
Megjelenés a felvételi elbeszélgetésen
Fontos az informatikai tudás
Milyen nyelviskolát válasszunk?
Körültekintően keresgéljünk

Hirdessünk vagy sem?
Csak el innen
A felvételi beszélgetés után

Anyagi juttatások elbocsátás esetén
Túlélni az álláskeresési időszakot
A jó munka alapjai
A jól ápotság fél siker
Hogyan zajlik a felvételi?
Érdemes-e váltatni?

Milyen a jó önéletrajz?
HR-es szeretnék lenni
Az interjú az álláskeresés legszubjektívebb része
Üzletember és menedzserképzés
Meri vagy nem meri?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!