Életstílus

2007.11.28. 08:58

Hogyan viselkedjen a felvételi beszélgetésen?

<p>Ha módja van rá, a beszélgetőpartner íróasztala melletti székre üljön, és ne vele szemben, az íróasztal elé. Így a beszélgetésnek nem lesz kihallgatás jellege. Ha mégis az íróasztal elé kell ülnie, picit fordítsa el a széket, vagy dőljön kissé oldalt, hogy ne keljen teljesen szemben ülnie.</p>

A táskáját vagy a szemüvegét sose tegye a tárgyalóasztalra vagy a beszélgetőpartnere íróasztalára. A friss lehelet érdekében nemrég bevett rágógumit még az előszobába való belépés előtt dobja a szemetesbe.

Az ön célja, hogy magabiztosságot sugározzon, és bizalmat keltsen. Szavaiból is annak kell kiderülnie, amit testbeszéde és megjelenése sugall.

A beszélgetést pozitív közléssel kezdje és fejezze be! Ha például előzetesen utánanézett néhány fontosabb információnak a céggel kapcsolatban, semmiképp se mulassza el megemlíteni őket. Szőjön mondandójába egy-egy megjegyzést arról, milyen jelentős sikereket ért el a cég az előző évben, vagy utaljon a cég tevékenységének olyan részterületére, amely iránt különösen érdeklődik. Távozás előtt köszönje meg a figyelmet!

Ne beszéljen terjengősen! Azok kommunikálnak jól, akik lényegre törően, tömör mondatokban is képesek elmondani a legfontosabbat. Ugyanakkor, ahol szükséges, fejtse ki bővebben a témát, kihangsúlyozva azokat a képességeit, amelyek a legalkalmasabbá teszik az adott állás betöltésére. Mindig mondjon példákat, ecsetelje konkrét esetekkel a mondandóját. A fesztelen csevegés művészet, de komolyan meg kell dolgozni ezért a képességért. Bátran tegyen fel kérdéseket! Szinte kivétel nélkül mindenki szívesen veszi, ha megkérdezik valamiről – ön is kezdeményezzen tehát!

Ugyanakkor testbeszéde ne árulja el, mennyire áhítja az állást, mennyire igyekszik megfelelni az elvárásoknak. Sokszor előfordul, hogy amikor megpályázunk egy magasabb beosztást vagy egy új állást, a beszélgetés annyira jól sikerül, hogy azonnal megígérik nekünk a munkát. Ilyenkor a pályázó általában magánkívül van az örömtől, és sokszor túl nagy lelkesedéssel fogadja az ajánlatot. Amikor a leendő munkáltató észreveszi, hogy mennyire lelkes az illető, már tudja, hogy az ajánlatát úgysem fogja visszautasítani, s ezért alacsonyabb jövedelmet kínál. Ilyen esetekben tehát, ha jobban fegyelmezi magát valaki, kedvezőbb kondíciókat tud kiharcolni.

Ha időben érkezett, jó előre felkészült a beszélgetésre, átgondolta, hogy mit fog az egyes kérdésekre válaszolni, óriási mértékben növekedhet az önbizalma. Ha mégis izgul, a várakozás ideje alatt próbáljon lassan, mélyen lélegezni – a tüdejét megtöltő oxigén meglepően megnyugtató hatású. Az a legjobb, ha valakivel többször elpróbálja az egész felvételi beszélgetésen való viselkedési szituációt.

Topjob.hu

 

Kapcsolódó cikkek:
Miért van szükség kézzel írott önéletrajzra?
Hogyan épül fel egy profi önéletrajz?

Érvek és ellenérvek az önéletrajz-írás mellett
Érdemes-e itthon nyelveket tanulni?

A kapcsolatépítés fortélyai
Megjelenés a felvételi elbeszélgetésen
Fontos az informatikai tudás
Milyen nyelviskolát válasszunk?
Körültekintően keresgéljünk

Hirdessünk vagy sem?
Csak el innen
A felvételi beszélgetés után

Anyagi juttatások elbocsátás esetén
Túlélni az álláskeresési időszakot
A jó munka alapjai
A jól ápotság fél siker
Hogyan zajlik a felvételi?
Érdemes-e váltatni?

Milyen a jó önéletrajz?
HR-es szeretnék lenni
Az interjú az álláskeresés legszubjektívebb része
Üzletember és menedzserképzés
Meri vagy nem meri?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!