Szélviharban

2022.07.06. 14:42

Megrongálódott az amerikai marsjáró

A vártnál nagyobb szél csapott le a vörös bolygón a Perseverance rover időjárásmérőjére. Kiderült, hogy a Mars borzasztóan szeles hely tud lenni.

A szélérzékelő megsérült a becsapódó kavicsok miatt, de még mindig működőképes.

A Perseverance 2021. februárjában ért földet a Vörös Bolygón, és többek között egy MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer) nevű időjárásmérő állomást szállított. Ez a műszer két szélérzékelőt tartalmaz, amelyek több más szenzor mellett a sebességet és az irányt mérik, s időjárási mutatókat szolgáltatnak a páratartalomról, a sugárzásról és a levegő hőmérsékletéről.

A Vörös Bolygó erős széllökései által a magasba repített kavicsok nemrég megrongálták az egyik szélérzékelőt, de a MEDA még mindig képes nyomon követni a szelet a Jezero-kráterben lévő leszállóhelyen, bár csökkent érzékenységgel – mondta José Antonio Rodriguez Manfredi, a MEDA vezető kutatója a Space-nek.

„A szenzor képességei romlottak, de még mindig működik” – közölte Manfredi. „Most az egész csapat a lekérdezési eljárást hangolja újra, hogy nagyobb pontosságot kapjunk a sérülésmentes érzékelő adataiból.”

A Perseverance két, nagyjából vonalzó méretű szélérzékelőjét hat különálló detektor veszi körül, amelyek célja, hogy bármilyen irányból pontos leolvasásokat adjanak – olvasható a rovert irányító kaliforniai NASA Jet Propulsion Laboratory anyagaiban.

A két fő szélérzékelő mindegyike kibontható, hogy a rovertől távolabb tartsa az érzékelőket, miközben az halad, mivel az autó méretű Perseverance még a saját mozgásával is befolyásolja a széláramlatokat a vékony marsi légkörben.

A tudós hozzátette, ironikus fordulat, hogy az érzékelők a szél miatt sérültek meg, vagyis „éppen amiatt, amit vizsgáltunk”.

Mint a Perseverance összes műszerét, a szélérzékelőt is legnagyobb üzembiztonság szem előtt tartásával tervezték, „de természetesen mindennek van határa”, jegyezte meg Rodriguez Manfredi.

„Sem az előrejelzések nem jelezték, sem a korábbi küldetések során szerzett tapasztalataink nem jósoltak ilyen erős szelet, sem ilyen mennyiségű laza anyagot” – mondta. Manfredi a NASA InSight 2018 novembere a vörös bolygón tartózkodó leszállóegységének vezető kutatója is.

A Perseverance 2021. február 18-án landolt a Marson, és az Ingenuity nevű helikopterrel együtt egy ősi folyó deltáját kutatja, amely évmilliárdokkal ezelőtt mikrobákban gazdag lehetett.

A szél, az időjárás és a kőzet összetételének mérése mellett a rover a legígéretesebb anyagokat összegyűjti, hogy elraktározza őket egy jövőbeli marsi küldetésnek, amely a 2030-as években visszahozza a mintákat a Földre.

Borítóképünkön a Perseverance (NASA)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!