Debrecen hírei

2018.09.28. 16:30

Veszettség ellen vakcinázzák a rókákat

Debrecen - A vadon élő állatokban előforduló veszettség felszámolásának hatékony módja a rókák orális immunizálása, melynek során az állat számára vonzó csali anyagba burkolt veszettségvakcinát juttatnak ki élőhelyeikre.

Debrecen - A vadon élő állatokban előforduló veszettség felszámolásának hatékony módja a rókák orális immunizálása, melynek során az állat számára vonzó csali anyagba burkolt veszettségvakcinát juttatnak ki élőhelyeikre.

A vakcinázási program fő célállatfaja a vörös róka, melynek mintegy 70-80 ezer egyedet számláló állománya él Magyarországon. – 2018 őszén hazánk 41.970 négyzetkilométernyi területén végzi a rókák veszettség elleni vakcinázását az állategészségügyi hatóság. A vakcina tartalmú csalétkeket évente kétszer, az áprilisi tavaszi és az októberi őszi kampány során, kisrepülőgépekről szórják ki a rókák élőhelyein (azaz elsősorban az erdősült és a mezőgazdasági területeken), az ország területének mintegy kétharmadán. Lakott területre nem szórnak ki csalétkeket.

A NÉBIH minden egyes vakcinázási kampány előtt a honlapján ad részletes tájékoztatást a vakcinázással érintett területekről és a vakcinázás időpontjáról. A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium-műanyag fóliában található a vakcina. – A vakcinázott területeken piros színű plakátok tájékoztatják a lakosságot, kirándulókat az immunizációs kampányról. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot az érintett területeken a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig ebzárlat és legeltetési tilalom lép érvénybe, amire a plakát szintén figyelmeztet.

A vakcinázási program hatékonyságát az alapján lehet megítélni, ha megvizsgáljuk, hogy a rókaállományban mekkora azoknak az egyedeknek az aránya, amelyek csalétket felvették és a veszettség ellen védetté váltak. A 2014/2015-ös vadászati évben a vakcinázott területen kilőtt rókák 68%-a vette fel a vakcinát, és a vizsgált egyedek 35%-ában voltak jelen a veszettség elleni ellenanyagok. A vizsgált állatok között veszett egyedet nem találtak. Elmondható, hogy a veszettség mentesítési programunk a nemzetközi szakmai ajánlásoknak és az uniós követelményeknek is megfelel. A program 75%-os Európai Uniós támogatással valósul meg. 2016-ban az EU 13 tagállamában zajlik hasonló róka vakcinázási program. Az Európai Bizottság célkitűzése, hogy 2020-ra az EU valamennyi tagállamában felszámolják a betegséget.

SZZS


2018. szeptember 29. és október 14. között zajlik hazánkban a rókák őszi veszettség elleni vakcinázása. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!