Debrecen hírei

2018.09.20. 19:59

Együttműködve, hatékonyan

Debrecen - Több mint félszáz témában tartanak előadást a gyermekgyógyászat elismert szakemberei.

Debrecen - Több mint félszáz témában tartanak előadást a gyermekgyógyászat elismert szakemberei.

A tudományosan megalapozott gyermekgyógyászatot, a családokra figyelést, valamint a gyermekorvosok egymás közti és a társszakmákkal kezdeményezett együttműködését nevezte a legfontosabb értékeknek dr. Velkey György a Magyar Gyermekorvosok Társasága 69. konferenciájának megnyitóján, csütörtökön a Kölcsey Központban.

Elmondta, a gyermekgyógyászat multi- és interdiszciplináris szakág. – Akkor tudunk hatékonyan dolgozni, ha nemcsak egymással, hanem a szociális, oktatási ágazattal, pszichológusokkal, dietetikusokkal és mindenkivel együttműködünk.

Dr. Veres Gábor egyetemi tanár – mint a szervező Debreceni Egyetem Gyermekklinikájának igazgatója – arra ösztönözte a fiatalokat, hogy bátran kérdezzenek. Arra kérte a szakmai közönség tagjait, hogy éljenek a konferencia lehetőségével, amely az emberi kapcsolatok erősítését szolgálhatja.

A gyermek a legfontosabb

Mátyus László egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja elmondta, mindig is csodálattal tekintett a gyermekgyógyászokra.

– A Debreceni Egyetem Gyermekklinikája mindig páratlan értékeket képviselt – mondta, hozzátéve, az intézmény számára mindig a gyermekek voltak a legfontosabbak, a gyógyításra, tudományos eredményeikre méltán büszkék.

Balla György akadémikus, a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke annak a reményének adott hangot, hogy a konferencián felvetődő kérdések révén olyan megoldások születhetnek, melyekből a gyógyuló gyermekek profitálhatnak.

Égető kérdések

A háromnapos konferencián olyan témákkal foglalkoznak, mint a koraszülött-ellátásban elindult szemléletváltás, a gyermekkori Crohn-betegség kialakulása, azután, hogy mára a Crohn-beteg-regiszterben csaknem 2 ezer kiskorú szerepel, és számuk évente öt százalékkal nő.

A meghívottak emellett megvitatják a gyermeksürgősségi ellátás reformját és fejlesztését az egyetemeken, az országos intézetekben, illetve a nagyobb kórházakban. Kerekasztal-beszélgetésen pedig a sportmedicina kardiológiai vonatkozásait (kamaszkorúak összeesése a focipályán, szűrés, prevenció) elemzik a téma szaktekintélyei.

A rendezvényen a magyar gyermekgyógyászat egy-egy kiemelkedő alakját – többek között Balla Györgyöt is – kitüntették.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!