Debrecen hírei

2018.03.05. 07:21

„Elvarázsolt tanterem” lesz az Epreskertben, londoni ötletre

Debrecen - Élményalapúbbá tennék az informatika oktatását Debrecen déli városrészében.

Debrecen - Élményalapúbbá tennék az informatika oktatását Debrecen déli városrészében.

Míg nálunk az általános iskolai informatika oktatása az elméleti tananyagra épül, addig a hasonló szintű angol iskolákban a diákok kezébe adják a számítógép alkatrészeit, és azt kérik tőlük, hogy rakjanak belőle össze egy komputert.

Majd amikor elkészülnek a munkával, játszanak a géppel. Vagyis magasabb technikai színvonalon álló és élményalapú az oktatás. Ugyanakkor az ottani gyerekek sokkal kevesebbet tudnak például a szövegszerkesztő programokról, mint magyar kortársaik – mesélte a Londonban közelmúltban gyűjtött élményeit Szabó Gyula, a debreceni önkormányzat oktatási, ifjúsági és sportbizottságának elnöke, az Epreskerti Általános Iskola intézményvezetője.

Elmondta: tanulmányúton járt az angol fővárosban ahol egy informatikai, robotikai programozói kiállítást megtekintése után jutott el az ottani alapfokú tanodába. Véleménye szerint az informatikai oktatás „arany középútja” valahol az angol és a magyar módszer között húzódik, vagyis elméletre és gyakorlatra egyaránt szükségük van a gyerekeknek.

Fotó: Matey István

Szabó Gyula iskolájában, az Epreskerti Általánosban az új megközelítés alkalmazása érdekében gyakorlati lépéseket is tettek.

Élményalapú oktatás

Két uniós pályázat keretében tavaly csaknem 50 millió forintot nyertek el egy úgynevezett „okostanterem” kialakítására (és kapcsolódó programokra). A pénzből szeptemberre olyan 5-6 munkaállomásos tantermet kívánnak berendezni, ahol például sok számítógép mellett elektronikus okostábla, okos szemüvegek, elektronikus könyvtár és kisebb robotok is szolgálják majd a tanulást.

A legnagyobb látványosság minden bizonnyal egy úgynevezett „okosasztal” lesz benne, melyből Debrecenben jelenleg mindössze egy található, az Arany János Gyakorló Általános Iskolában.

Földrajzórán kipróbáltunk egy okosszemüveget. Amit én nagyjából egy óráig tanítok hagyományos módon a magashegységekről, a Himalájáról a gyerekeknek, azt ezzel két perc alatt megértik, átélik”

– ismertette Szabó Gyula.

A szakember hangsúlyozta, hogy az „elvarázsolt tanterem” nem tisztán informatika, hanem a mai technikai eszközök „becsempészése” a tantárgyi oktatásba.

Ahhoz, hogy az tényleg jól működjön, a pedagógusok szemléletét, módszereit is meg kell változtatni. Tehát minden tantárgy esetében új, a látványra, az élményre is alapozó megoldásokra lesz szükség – emelte ki Szabó Gyula igazgató.


Kiemelten az informatika

Az Epreskerti Általános Iskolában, – a Debreceni Tankerületi Központ engedélyével – immáron tíz éve folyik emelt szintű informatika oktatás. A tiszántúli állami általános iskolák közül egyedüliként minden osztály emelt szintű informatikai tagozattal indul. Alsóban első osztálytól, felsőben heti 4 órában tanítják az informatikát. Ezzel a képzéssel a debreceni piaci igényeknek szeretnének megfelelni, amit két helyi informatikai nagyvállalat is támogat.


[related-post post_id="3773829"]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!