Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.08.24. 08:43

Felrobbantják Szerencs jelképét?

<p>Szerencs&#160;- A Szerencsi Cukorgyár egybefonódott a település történetével, az ott élők mindig is a gyár mellett, vele éltek. És most a föld színével lesz egyenlő? Szerencsére van, ami megmarad belőle az utókornak, de talán a legfontosabbat, a gyárkémény,t ami a település jelképévé lett, felrobbantják.</p>

Bár a Szerencsi Cukorgyárat tulajdonló - Nordzucker-csoporthoz tartozó - Mátra Cukor Zrt.-19032vel kötött elvi egyezség révén néhány emlék fennmarad az utókornak a bezárt Szerencsi Cukorgyárból, az még kérdéses, hogy ezek között lesz-e a gyárkémény. A több mint egy évszázadot megélt építmény ugyanis a település jelképévé lett, de félő: robbantással teszik a föld színével egyenlővé. Ugyanis a kémény hozzátartozik a gyártási technológiához, s mint minden ilyet vélhetően ezt is le kell bontani, hogy a tulajdonos megkapja a cukoripari reform után járó uniós támogatását.

- Ebben nem sikerült még eredményeket elérni, de bízunk a kedvező válaszban - mondta el kérdésünkre Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere. - Az önkormányzatnak nincs beleszólása a bontásba, de néhány dologban már sikerült elvi egyezséget elérni a tulajdonossal, aminek révén néhány építmény fennmarad a gyárból. Ilyen a cukorgyári múzeum, amit 1 forintért ad át a Mátra Cukor a településnek, valamint átvesszük a szervízutakat és azt a magáutat, ami a cukorrépa beszállítását szolgálta. Ami nagyon fontos: fennmarad a főbejárat és néhány további épületrész - számolt be a polgármester.

Hogy mi lesz a mintegy 28 hektárnyi területtel? A földet kicserélik közel fél méter mélyen és egy részén ipartörténeti park létesül, ahol a cukorgyártást mutatják majd be.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!