Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.08. 10:23

Szárnyalhatnak a szárnyvonalak?

<p>A korábbi döntéssel ellentétben december 31-ig mind a harmincnyolc alacsony forgalmú vasúti szárnyvonalon megrendelte a közszolgáltatást a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/szabo-pal-a-szarnyvonalakrol/cn/boon-news-em_01-20080508-100110"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Szabó Pál a szárnyvonalakról</B></A> [.pdf - 20KB]</p>

Az év végéig megrendelték a közszolgáltatást az alacsony forgalmú vasúti szárnyvonalakon.

Putnok, Abaújszántó, Szerencs - A korábbi döntéssel ellentétben december 31-ig mind a harmincnyolc alacsony forgalmú vasúti szárnyvonalon megrendelte a közszolgáltatást a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Azért adtak hét hónap haladékot annak a tizenkét vonalnak, amelyen eredetileg csak május 31-ig rendelték meg a szolgáltatást, mert a kormányzati struktúra átalakítása miatt az elmúlt hónapokban lassultak az egyeztetések a vonalak jövőjéről. A tárca folytatja a tárgyalásokat az önkormányzatokkal, így egyelőre nem sérül a településen élők alapvető közlekedéshez való joga.

Helyesen tette

Tamás Barnabás, Putnok polgármestere sikerként könyvelte el azt, hogy az év végéig biztosan megmarad az EgerPutnok közötti szárnyvonal, jóllehet jelenleg csak Eger és Szilvásvárad között van hivatalosan elfogadott menetrend, Szilvásvárad és Putnok viszonylatában nincs. Az új miniszter nyilván még nem tájékozódhatott megfelelően, másrészt azt sem akarhatta, hogy rögtön fujjolással fogadják, ezért a döntést kitolta az esztendő végéig. „Ezt egyébként helyesen tette – jelentette ki Tamás Barnabás. – Ha 2009-ben akarják véglegesen bezárni a vonalakat, remélem akkor is sikerül majd ezt megakadályoznunk. Abban bízom, hogy új választások lesznek jövőre és olyan új erők lépnek a porondra, amelynek eredményeként nem szűnik meg az ország legszebb fekvésű vasúti szárnyvonala."

Támogatással

Madár György, Abaújszántó polgármestere nem ebben a hét hónapos hosszabbításban látja a megoldást, véleménye szerint az igazi cél a szárnyvonalak végleges megmentése. Ezt pedig úgy lehetne elérni, ha a kistérség támogatást kapna gazdasági és turisztikai fejlesztéshez. Ez ugyanis elengedhetetlen feltétele annak, hogy a vonatokon újra megfelelő számú utas legyen. Madár György hozzátette: kétféle elképzelés született a várost is érintő vonalmegszüntetésről. Az első változat az Abaújszántó-Hidasnémeti, a másik a Szerencs-Hidasnémeti vonal bezárásáról szólt. A polgármester szeretné, ha a szakminisztérium pontos kimutatást adna arról, mibe kerül a szárnyvonal fenntartása, és hogy mennyire veszteséges annak üzemeltetése, hiszen ezek után tudnák eldönteni az önkormányzatok, mivel tudnának hozzájárulni az üzemeltetéshez.

Visszatekintő

Az alacsony forgalmú, a közlekedési tárca előző vezetése szerint gazdaságtalan mellékvonalak közül 38-at akartak lezárni az idén. Tavaly decemberben a szakszervezet kiharcolta az akkor még SZDSZ-es tárcánál, hogy ezek közül 12-őn május végéig, 26-on pedig az év végiéig tovább járhassanak a vonatok. Szabó Pál, frissen kinevezett gazdasági miniszter most a nyáron bezárni tervezett 12 vonal működését meghosszabbítja az év végéig. Az eredeti terv szerint csak akkor maradhattak volna, ha a velük párhuzamosan indított buszjáratok ellenére is sokan használják.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!