Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.02. 08:46

Postaládánkból: Van-e kötelező szemét-termelés?

<p>A mi lakóközösségünk jórészt idős emberekből áll, ahol kevés ún. kommunális szemét keletkezik. Muszáj nekünk annyi szemetet „előállítani”, amennyit az a 17/2007.05.17-i önkormányzati rendelet 4. §-a előír? Van ilyen?</p>

E rendelet – bár az Interneten nem találtam – háztartásonként (lakásonként) 90 l/hét mennyiséget tartalmaz. 32 lakásos, 2 lépcsőházas társasházban lakom. Eddig 1100 literes szeméttárolónk volt (281.211 Ft/év volt az ürítés-elszállítási költsége emelés előtt).

A fenti rendelet szerint, mivel hetenként kétszer ürítik 45 l/3,5 nap az „előírás”. Ehhez nekünk 1440 l-es szeméttárolóra volna „szükségünk”. Mivel ilyen nincs, csak 2 db 770 l-es tároló tenne eleget ennek. Így már 1540 liter tárolási „lehetőségre” tettünk szert. Természetesen jóval drágább elszállítási költséget okozva társasházunknak – ezzel pluszként emelve az emelt költséget is. Most a meglévőhöz képest (1100 liter) 440 liter plusz kapacitásunk keletkezik. Mit tehetünk? Adjuk ezt bérbe vagy „termeljük” mi tele?

Azaz ne vigyük a szelektív hulladékgyűjtőbe az olvadó üveget, a műanyag palackot, a papírt, annál is inkább, mivel ez jóval messzebb van, mint a mi tárolónk? Egyáltalán lehet ezt kötelezően elrendelni? A mi lakóközösségünk jórészt idős emberekből áll, ahol kevés ún. kommunális szemét keletkezik. Sok helyen házhoz szállítják az ebédet, így nem nagyon főznek.

Van olyan lakás is, ahol már hosszabb ideje nem laknak, és ide is szól a 90 liter/hét! Tisztelt AVE Kft., önkormányzat! Hogy is van ez a szerződés és rendelet? Kérhetünk-e – plusz kapacitásunk miatt – egyszeri szállítást, csökkentve ezzel költségeinket, vagy a heti kétszeri ürítés így is kötelező?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!